Pályadömping

Írta:  Róth Ferenc 2016.11.17.

Tizenegy minifutballpálya a kerületi óvodáknak.

Ősz ide, hideg idő oda, a kerületi óvodások a szabadban örülhettek leginkább mostanában, hiszen három minifutballpálya boldog tulajdonosaivá válhattak az Ovi-Foci Alapítvány és az önkormányzat támogatásának köszönhetően. A sort november 7-én a Pitypang óvoda nyitotta meg, s még azon a napon a Vackor kicsinyei is megkapták az ajándékot. Két nappal később, 9-én a Szivárvány óvoda gyermekei is birtokba vehették a vadonatúj műfüves pályát. A sornak nincs vége, mert még ebben az évben hét újabb pályát adnak át a kerületi óvodásoknak.

Ovifoci 06

Ha teljesen pontosak akarunk lenni, akkor azt kell írni, hogy a „pályainvázió” már a múlt hónap elején, október 4-én megkezdődött. Akkor a Zenevár óvodába járó gyermekek örülhettek, hiszen ők már akkor birtokba vehették a területet.
Az intézmény vezetője, Vecsei Brigitta azt mondta akkor, hogy két óvodapedagógus tanítja a gyerekeknek a futball alapjait.
November 7-én aztán beindult a nagyüzem, s egyetlen nap alatt két újabb pályát adtak át.

Mondta is, rúgta is


A sort a Pitypang óvoda nyitotta meg. Az oda járó gyermekek voltak aznap az elsők, akik birtokba vehették a 6 x 12 méteres pályát, amely első ránézésre kicsinek tűnhet, de a 4–6 éves gyerekeknek éppen elegendő nagyságú ahhoz, hogy befussák, befocizzák.

VAA 0491 copy
– A cél alapvetően az – mondta Lévai István Zoltán, a kerületi sportéletért is felelős alpolgármester –, hogy az óvodapedagógusok megismertessék a gyerekekkel a labdarúgás alapjait, és megszerettessék velük ezt a játékot.
Az alpolgármester, aki egykor maga is igazolt játékos volt, nem csupán szavakban hirdette a focit, de be is állt a gyerekek közé, játszott velük.

Az átadott műfüves minifocipályák mindegyike 10 millió forintba került. Ebből 7 millió 150 ezer forintnyi támogatást az Ovi-Foci Alapítvány adott, az önkormányzat pedig 2 millió 850 ezer forinttal járult hozzá a pályák megépítéséhez.


Természetesen nem tilos, sőt szabad más sportágat is űzni az új pályán, hiszen a terület alkalmas arra is, hogy kézilabdázzanak vagy akár teniszezzenek rajta.
A gyerekek az új pálya és a sok vendég láttán érthetően kicsit visszafogottak voltak, ám csak addig, ameddig a beszédében Lévai István Zoltán odáig nem ért, hogy a sportolást nem lehet elég korán kezdeni, és élni kell minden lehetőséggel.
Éltek is, utána pedig jóízűen ettek a marcipántortából...

Bontakozzon ki a tudás


Néhány óra múlva egy újabb óvoda gazdagodott műfüves pályával. Ekkor a Vackor óvodába mentek a vendégek, hogy átadják a „dühöngőt”.

VAA 0765 copy
Ott volt a megnyitóünnepségen az Ovi-Foci Alapítvány elnöke, dr. Molnár Andrea, aki elmondta, hogy minden egyes pályával az a céljuk, hogy egészségesebben éljenek a gyerekek, és aki a fociban hosszabb távra is megtalálja a neki való sportágat, az ki is bontakoztathassa a tudását.
A minipálya avatóján Lévai István Zoltán mellett Galgóczy Zoltán alpolgármester kívánt sportos életet a kicsiknek, hangsúlyozva, hogy minél többen és minél többször vegyék birtokba azt, ami az övék, ami nekik épült.
A gyerekek rögtön meg is fogadták a jó tanácsot, pillanatok alatt benépesítették a pályát.

Napi igény legyen


A „minipályás erőltetett menet” két nappal később, november 9-én folytatódott.
Ekkor a Szivárvány óvodába várták a vendégeket, hogy átadják az újabb sportlétesítményt.

Az ovifoci megálmodója, majd életre hívója Buzánszky Jenő, az aranycsapat játékosa volt, aki 1925-ben született Újdombóváron, és 2015-ben hunyt el Esztergomban. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett 49-szeres magyar válogatott labdarúgó az Aranycsapat jobbhátvédje volt. 2010 májusa óta az ő nevét viseli a dorogi stadion. Klubjai: Dombóvári Vasutas, Pécsi VSK, Dorogi AC. Dorogon 274 élvonalbeli mérkőzésen szerepelt. Grosics Gyulával ketten voltak az Aranycsapat dorogi tagjai. 1950 és 1956 között 49-szer szerepelt a válogatottban. 1952-ben tagja volt az olimpiai bajnok csapatnak. 1953-ban játszott Londonban az Anglia elleni 6-3-as mérkőzésen. Az 1954-es vb-döntőben ezüstérmet szerző csapatnak is tagja volt.


Kucsák László országgyűlési képviselő köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a sportnak, a mozgásnak már óvodáskorban fontos szerepet kell játszania a gyerekek életében. Kiemelte, hogy ha ezzel a pályával a felnőttek hozzá tudnak járulni ehhez, akkor hasznos dolgot tettek a kicsik egészségéért.
Az Ovi-Foci Alapítvány képviseletében Sebestyén Kata vett részt az átadáson. Beszédében kiemelte: az alapítvány célja az, hogy minél többen ismerkedjenek és barátkozzanak meg már apró gyermekként a sporttal, és az napi igénnyé váljon számukra.

Újabb hét oviban


A Szivárvány óvoda vezetője, Horváthné Kapocsi Anikó elmondta, hogy mind az óvodapedagógusok, mind a gyermekek örülnek az új pályának, amelyet minden évszakban ki tudnak használni.
– Biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül ez a pálya lesz a gyerekek kedvenc helye – tette hozzá.
És hogy más ovikban is legyen öröm, az idén még hét intézményben – a Hétszínvirág, a Gyöngyszem, a Nyitnikék, a Mocorgó, az Eszterlánc, a Zöld Liget és a Kerek Erdő óvodában – avatnak minifutballpályát, hogy megtalálják az új aranycsapatot...

VAA 0739 copy