Városközpont születik

Írta:  K.Gy. 2016.11.23.

A lőrinci piac környékét teszi kulturáltabbá az önkormányzat.

Hosszú ideje éktelenedik egy meglehetősen nagy, összesen 490 négyzetméteres üres telek a lőrinci piac előtt. Ha az ember az Üllői út felől tekint a vásárcsarnok felé, rögtön szemet szúr a Balassa Bálint és a Haladás utca között fekvő kihasználatlan telek. Azon túl, hogy nem szép látvány a gyorsan változó, csinosodó kerületrészben, ésszerűtlen is, hogy üresen álljon, hiszen a terület értéke a fejlesztésekkel párhuzamosan növekszik.

Akadálymentesen is

– Pontosan ez a két ok az, ami miatt az önkormányzat úgy döntött, hogy mivel az anyagi források megvannak, végre hozzányúl a területhez – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – Egyrészt nincs értelme kihasználatlanul hagyni egy ilyen értékes területet, másrészt természetes igény a környéken élőktől, hogy a lakókörnyezetük minél szebb, otthonosabb legyen.
November közepén meg is kezdődtek a munkálatok a piac előtt.

VAA 3159 copy
– A teljes beruházás első szakasza zajlik most – tájékoztatott az alpolgármester. – Ennek a szakasznak az a lényege, hogy a Haladás és a Balassa utca találkozásától induló elöregedett, kényelmetlen és már nem biztonságos lépcsőt újra cseréljük.
Kényelmesebb és biztonságosabb lesz tehát a piac megközelítése. És nemcsak az átlagvásárlóknak, hanem azoknak is, akik babakocsival vagy kerekesszékkel igyekeznek a piacra.
– A munkák eredményeképp szélesebb lesz a jelenlegi rámpa, így a piac megközelítése akadálymentessé válik – tette hozzá Lévai István Zoltán.
A lépcső mellett kerékpártárolót alakítanak ki, így azok számára is komfortosabb lesz a vásárlás, akik két keréken érkeznek. Ráadásul esztétikusabb lesz a terület látványa, mivel a lépcső közvetlen környezetét virágzó és talajtakaró cserjék, valamint lombos fák díszítik majd.

Más lesz a burkolat

Mint arra Lévai István Zoltán utalt, mindez a beruházás első szakasza csupán. A teljes rendezés keretében a most még meglehetősen ápolatlan terület részenként más-más új burkolatot kap, hogy a gyalogosforgalom, valamint a karbantartó járművek közlekedése is zavartalan legyen. Az új burkolatot ráadásul színtanilag úgy tervezik, hogy a kontrasztos jelölések a rosszul látók számára is biztos tájékozódási pontot adjanak.
A lépcsőrendszer és a burkolat kialakításában a tervezők figyelembe veszik a XVIII. kerület számos pontjának egy közös gondját: a csapadékvíz felgyülemlésének veszélyét. Mindent úgy terveznek, hogy a nagyobb esők során se keletkezzenek tócsák, vízátfolyások, így az őszi vagy az esős tavaszi napokon sem lesz kellemetlen az itteni bevásárlás.

VAA 3176 copy
– A teljes beruházás egyszerre szolgálja a piacra érkezők kényelmét, valamint a környékbeliek életminőségének további javulását – mondta az alpolgármester. – A munka átmeneti kellemetlenséget okozhat a piacra járók számára, ezért erre az időre a türelmüket és a megértésüket kérjük.
A piac megközelítését a lépcső átépítése alatt ideiglenes útvonalon kialakított rámpa teszi lehetővé az odalátogatók, áthaladók számára.