Bátor ősz után

Írta:  Róth Ferenc 2016.12.07.

A PSK sikeres őszéről kérdeztük Molnár Zoltán vezetőedzőt és Egry Zoltánt, a csapat játékosát, aki „mellesleg” a klub elnöke is.

– Amikor a csapat megnyerte a BLSZ másodosztályát, megkérdeztem önt, hogy mivel volna elégedett egy osztállyal följebb. A válasz, tán volt benne némi humor, de meglepő volt: „Azzal, ha bajnokok lennénk.” Ettől persze ma még messze állnak, nem is cél, de tényleg megállta a helyét a PSK eggyel följebb is.

DSC01654 copy
– Amikor ezt mondtam, nem gondoltam komolyan, hogy megvalósul, de ez a „gyávaság” csak átmenetinek tekinthető. Ha nem is ebben a szezonban, de a következőben vagy az azt követőben tényleg az élen akarunk végezni, mert a célunk, az NB III. csak így érhető el – válaszolta Egry Zoltán, aki maga is stoplist húz hétről hétre.
– Szó szerint belülről látja az imrei csapatot, mert állandó tagja annak, még ha nem is tartozik a fiatalok közé. Milyen a mai PSK, milyen csapat játszotta végig az őszt?
– A mai PSK jó, egységes, egymásért küzdeni tudó. Ezt tartom a leglényegesebbnek, ez eredményezte azt, hogy nem veszélyeztet a kiesés, bár a tavasz is nehéz és hosszú lesz.

Sokat rúgtak, sokat kaptak

– Mit mond erről a vezetőedző, aki sokat tett azért, hogy az elnök emlegette egység megvalósuljon?
– Kellettek hozzá a srácok, kellett az az eltökéltség, amely biztosította, hogy minimálisan háromszor eddzünk hetente azért, hogy ki tudjunk dolgozni egy olyan csapatszerkezetet, amelyik a miénk – mutatott rá Molnár Zoltán.
– Mit jelent ez közelebbről?
– A másfél éve szisztematikus utánpótlás-nevelésünket igyekeztük még erősebbé tenni. Vagyis arra törekedtünk, hogy a 17 és a 19 éves korosztályt a felnőtt csapat szolgálatába állítsuk, beépítsük őket abba. Sikerült is, s ehhez kellett az, hogy stabil 18-20 fős bő kerettel tudjunk készülni.

DSC01700 copy
– Tehát fix volt a keret, állandó emberekkel, akik meg is „találták egymást”.
– Valahogy így, s ezt mutatják az eredmények is.
– A tabellára pillantva két dolog olvasható le. Csak hatszor kaptak ki, ami egy újonc esetében több, mint jó. Rúgtak 29 gólt, ami meccsenként két találatot jelent. Erre is büszkék lehetnek, azonban a 26 kapottra nem. Ez kicsit sok.
– Látjuk, tudjuk, ezen kell javítani, s fogunk is.

Mindenki tegye a dolgát!

– Öreg vagy fiatal csapat a PSK?
– Ilyen is, olyan is. Van két „öregünk”, ők 37 évesek, de le is tagadhatnának néhány évet. Mindketten kellettek a jó őszhöz. Örömmel mondom, hogy bő félcsapatnyi a húsz éven aluli játékos, heten vannak, tehát megvannak a jövő emberei is.
– A kezdésük tényleg csodát ígért, aztán, hogy úgy mondjam, kissé lelassultak.
– Törvényszerű volt ez, mert hullámvölgy minden csapat életében van, különösen egy újoncéban. Nem zuhantunk nagyot, éppen csak annyit, amennyit kalkuláltunk is.
– Mennyi szervezéssel jár az, hogy egységes legyen egy csapat a „blasz egyben” is? – kérdeztem újra Egry Zoltánt.
– Van vele munka, mert nemcsak az első csapatról van szó, hanem a kicsikről is, akikből majd a felnőttek lesznek. Hét edző segíti a jó szereplést, teszi jól a dolgát. Szakképzettek, rutinosak, s nagyon fontos, hogy bíznak bennük a gyerekek. Felelősségteljes a munkájuk, mert a hétévesektől a felnőttig vannak csapataink, 140 igazolt futballista képviseli a színeinket hétről hétre.

alc. A tízben lenni

– Azt szokták mondani a blaszosokra meg a megyei bajnokságokban szereplőkre, hogy telente nem edzenek igazán...
– Régen igaz lehetett ez, ma azonban már elképzelhetetlen, hogy téli álmot aludjunk. Más lett a játék, ehhez más, több edzésmunka kell. Vagyis csak rövid szünet lesz, aztán nekiugrunk az alapozásnak, amelyben az erőnléti edzések is fontos szerepet kapnak.
– Mi lehet a végső cél?
– Az, hogy az első tízben legyünk – mondta edző és az elnök-játékos szinte egyszerre.