Budapest legvirágosabb kerülete a miénk

Írta:  Puskás Attila 2016.12.07.

Első díjat nyert Pestszentlőrinc-Pestszentimre a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen.

Első díjat nyert Pestszentlőrinc-Pestszentimre a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen a fővárosi kerületek kategóriájában. Az elismerést Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese adta át a kaposvári díjkiosztón a XVIII. kerületet képviselő Dömötör István alpolgármesternek.
DSC04043 copy
A zsűri a díj indoklásában kiemelte, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre kiemelkedik a lakosság számára szervezett környezetvédelmi akciókkal. A palettát színesíti többek között a virágosztás a Szebb, virágosabb kerületért pályázat keretében, valamint a lombzsákok, komposztálóládák szétosztása is. Elnyerték a döntéshozók tetszését a kerület gondozott idős fasorai is. Ahogy az is, hogy a XVIII. kerület nagy súlyt fektet a felnövekvő generációk szemléletformálására: a Zöld óvoda és Zöld iskola pályázat mellett idén meghirdették a Zöld bölcsőde pályázatot is.


Széles bázis


A fődíj elnyerése – amelyhez nagymértékben hozzájárult a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. kertészeti munkatársainak tevékenysége – önmagában is nagy öröm. Dömötör István alpolgármester azonban kiemelte, hogy azon belül talán még nagyobb elismerés az, hogy a zsűri a környezettudatos gondolkodásmódot is jutalmazta.
– Többéves folyamat eredménye ez a díj, és tudni kell, hogy a pályázat nem csak arról szólt, hogy kiültettünk néhány ezer virágpalántát. A zsűri komolyan értékelte a környezettudatos tevékenységünket. Ennek talán még nagyobb szerepe volt az elismerésben, mint annak, hogy hogy néz ki a kerület, noha az sem elhanyagolható szempont.

A SOFI-t is jutalmazták Kaposváron


A Virágos Magyarországért elismerés mellett Kaposváron átadták a Mert közös a világunk díjat is. A XVIII. kerületi SOFI és a győri Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény vehetett át oklevelet és 100 ezer forint pénzjutalmat a városi zöldfelületek gondozásában és fejlesztésében, valamint a civil rendezvények szervezésében végzett példamutató munkájáért.
A díjat az azt átadó Spanyárné Halász Szilvia alapította 2013-ban abból a megfontolásból, hogy napjainkban egyre fontosabb a sajátos nevelési igényű fiatalokat érintő problémák megfelelő kezelésének és az esélyegyenlőségnek az elve.


Az alpolgármester hozzátette, hogy az önkormányzat folyamatosan törekszik arra, hogy minél több virágültetésre alkalmas felületet hozzon létre.
– A kerület szépítésébe bevonunk civileket, intézményeket is. A kerületszépítés egy széles bázison nyugvó közös tevékenység.


Látványos munka


A Virágos Magyarországért díj több mint húszéves múltra tekint vissza. Dömötör István elmondta, hogy e számos települést megmozgató verseny mintájára indult el néhány éve a Szebb, virágosabb kerületért című helyi kezdeményezés, amelynek szintén szerepe volt az országos sikerben.
– A kerületi verseny pályázói évről évre látványos munkát végeznek, és amikor az országos verseny zsűrije körbejárta a kerületet, természetesen látta azokat az udvarokat, előkerteket, amelyek az itt élők munkáját dicsérik. Ezért is ki kell emelni, hogy a győzelem nemcsak az önkormányzat érdeme, hanem azoké az embereké is, akik tesznek azért, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre szebb legyen.
Az országos versenyen összesen öt kategóriában hirdettek győztest. Pestszentlőrinc-Pestszentimre mellett elismerésben részesült Kaposvár (50 ezer fő feletti város), Jászfényszaru (50 ezer fő alatti város), Tihany (2000 fő feletti falu) és Telkibánya (2000 fő alatti falu) is.