Fizika a könyvtárban

Írta:  P.A. 2016.12.07.

A fény és az elektromosság volt a témája a pestszentimrei könyvtárban általános iskolások számára megrendezett interaktív tudományos előadásnak.

A Bölcs Kavics Art&Science tagjai a művészet és a tudomány összekapcsolásával ezúttal a fizika rejtelmeibe vezették be a gyerekeket.
- A workshopjaink során mindig az adott témához válogatjuk a kísérleteket, amiket közösen végzünk el a gyerekekkel. Most a fény és az elektronika volt a középpontban. A bemutató végén például elektromos gyurmát készítettünk közösen, amiből aztán világító tengeri lényeket gyúrhattak a résztvevők – mondta el Tillmann Hanna képzőművész, aki Fatér Anna iparművésszel és Krizsán Levente fizikussal közösen arra törekszik, hogy a kísérletezéssel és a közös alkotással élménnyé tegyék és segítsék a gyerekek számára a körülöttünk lévő világ megismerését és megértését. Emellett a résztvevő fiatalokat szeretnék az utóbbi pár évben megjelent technikai újítások (pl. különböző számítógépes programok, okostelefonok) kreatív használatára ösztönözni.

Bolcs kavics workshop 3 foto krizsan lili
A Bölcs Kavics a fizika, elektronika, robotika, kémia, biológia tudományágakat kapcsolja össze a művészettel bizonyítandó, hogy ezek a területek nem állnak messze egymástól. A foglalkozásokon a gyerekek olyan alkotásokat hoznak létre, amiket
hazavihetnek és további kísérletezésre ösztönözheti őket.
- Célunk az is, hogy a gyerekek az iskolában is jobban érdeklődjenek például a fizika tantárgy iránt. Igyekszünk felkelteni az érdeklődésüket, azon dolgozunk, hogy élményszerű legyen számukra az egyébként száraznak, unalmasnak gondolt tantárgy. Vannak együttműködő tanárismerőseink, előfordul, hogy meghívnak minket az óráikra. Abban biztos vagyok, hogy azok a gyerekek, akik eljönnek a workshopjainkra, azok az iskolában is érdeklődőbbek, jobban odafigyelnek az adott tantárgyra – tette hozzá Fatér Anna.

Bolcs kavics workshop 1 foto krizsan lili