Korszerű csomópont

Írta:  Puskás Attila 2016.12.07.

Megszépült a kerület egyik kapuja.

A Margó Tivadar és a Méta utca találkozásánál lévő körforgalom Pestszentlőrinc egyik kapujának számít. A közlekedési csomópont karbantartását két éve vállalta át a fővárostól a XVIII. kerület. Az önkormányzat városüzemeltető cége november első felében alaposan megszépítette, és egyúttal modernizálta is a körforgalom közepén lévő zöld szigetet.
20161114 10350000 copy
Amint azt Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata fontosnak tartja, hogy a kerületbe érkezők első benyomása minél jobb legyen, és ehhez a koncepcióhoz szinte kínálta magát a belépési pontnak számító körforgalom felújítása. Első lépésként két évvel ezelőtt felfrissítette a csomópont közepén lévő növényzetet a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt., ezúttal azonban sokkal nagyobb változáson ment át a belső sziget, amely mind a külalakjában, mind technikailag megújult.


Virágos fogadtatás


A korábbinál sokkal esztétikusabb látvány fogadja a Méta utca felől autóval érkezőket. A körforgalom belsejének külső széle körben szép fehér murvaburkolatot kapott. A virágágyásokba a talaj átforgatása és fellazítása után a Városgazda munkatársai 1100 tő árvácskát ültettek. A kétnyári virágok mellett örökzöld növények – babérmeggy és kecskerágó – teszik télen is élővé a környezetet.

20161114 10524014 copy
Az árvácska kitűnően bírja a hideget, tavasszal pedig a tervek szerint egynyári virágok, várhatóan begóniák kerülnek az ágyásokba. A karbantartás során az örökzöldek formára vágása is szépíti majd a körforgalom új arculatát. A felújítás során felszedett 40 x 40 centiméteres beton járólapokat is rendezetten helyezték vissza, biztosítva a szervizutat a kör közepén lévő villanyoszlophoz.


Időzített öntözés


A növényzet locsolásáról modern automata öntözőrendszerrel gondoskodnak.
– A szórófejes rendszert az úttest alatt átfúrva a saját vízhálózatunkra kötöttük, s a szemközti Kápolna-dombnál lévő kútról kapja a vizet – árulta el a technikai részleteket Haigl Béla, a Városgazda közterületi kertészeti osztályának vezetője. – Az öntözés korábban mindig problémát okozott. Az új berendezés viszont időzítővel is rendelkezik, így nyáron a meleg függvényében szabályozhatjuk a locsolást.
A munkákkal négy nap alatt végzett a városüzemeltető cég. A befejezést követő bejáráson Ughy Attila polgármester és Banyár László, a Városgazda vezérigazgatója is megtekintette a megszépült körforgalmat.