Heves vita a lakossági fórumon

Írta:  2013.03.29.
A nyugalmukat féltik a Hunyadi utca környékén élők Az életminőségük romlásától és eddigi nyugodt lakókörnyezetük megzavarásától tartanak az épülő Nagykőrösi úti közúti csomópont közelében lakók.
Az életminőségük romlásától és eddigi nyugodt lakókörnyezetük megzavarásától tartanak az épülő Nagykőrösi úti közúti csomópont közelében lakók. A Hunyadi utcával párhuzamosan a soroksári nagyipartelep felé készülő új bekötő útszakasz az itt élők szerint egyet jelent a zajjal, a porral és ingatlanjaik értékének a csökkenésével.

A beruházással kapcsolatban tartott március 20-i lakossági fórumon megjelentek egyöntetűen kifogásolták, hogy későn, csak a beruházás megkezdése után kapnak tájékoztatást arról, hogy mi és hogyan épül itt. Heves vitát váltott ki, hogy miért csak az építkezés területét birtokló XXIII. kerületben volt időben tájékoztatás, miközben lakóingatlanokat kizárólag a kerülethatár itteni, pestszentimrei oldalán érint az építkezéssel járó összes kellemetlenség.

Segít az önkormányzat


– Tény, hogy a beruházó elfelejtette idejében tájékoztatni a XVIII. kerületi érintetteket – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester, aki már csaknem két éve tartja a kapcsolatot ez ügyben a Hunyadi utca környékén élőkkel, és képviseli az érdekeiket. – Az itt élők speciális helyzetben vannak, mert amíg a Szálfa és a Hunyadi utca Nagykőrösi úti csomópontjának forgalmi megoldása a kerületnek és a Pestszentimrén élőknek jó és fontos, addig a Hunyadi és az abból nyíló többi utcában élők gondjai nem oldódnak meg, mert az új út túl közel van a házaikhoz.
Az alpolgármester ugyanakkor megígérte, hogy az önkormányzat minden jogi segítséget megad ahhoz, hogy a nyugalmukat féltő ingatlantulajdonosok számára megfelelő megoldás szülessen.

Kártérítést várnak

A felháborodott lakók véleményét Sűrű Krisztián foglalta össze a legjobban, aki maga is a Bercsényi utcában, az építkezés közvetlen közelében él. A fiatalember szerint a beruházó és a kivitelező is elkésett a tájékoztatással, a környéken lakóknak pedig a tervezett zajvédő fal megépítése és mellette a zöldterület kialakítása ellenére romlani fog az életminősége. A fórum legfontosabb kérdése is egyértelmű volt: az érintettek számíthatnak-e kártérítésre a beruházótól életminőségük romlása, ingatlanjaik értékének csökkenése miatt?

Gábosy Balázs, az Immochan Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója úgy válaszolt, hogy erről csak szakértői vélemény birtokában lehet érdemben tárgyalni, azaz az építkezés befejezése és az azt követő zajártalom- és egyéb méréseket követően.
Mártonffy Miklós, a XVIII. kerület főépítésze a fórumot mintegy összefoglalva úgy vélte, hogy a helyiek jól érzékelték: a nekik bemutatatott látványterv nem a valóságos állapotot tükrözi, és jó volna arányos léptékű vázlatot kézhez kapniuk. Fontosnak mondta, hogy az itt élők gyűjtsék össze jogos igényeiket a beruházás kivitelezésével kapcsolatban, mert sosem késő elérni, hogy az érdekeiket – akár már egy folyamatban lévő építkezés közben – figyelembe vegyék.