„A képek a vallomásaim”

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.12.12.

Krausz Margit művésztanár Kapcsolódások című kiállítása nyílt meg december 6-án a Kondor Béla Közösségi Házban.

Krausz Margit, a Kandó téri iskola rajzpedagógusa gyermekkorát Pestlőrincen töltötte, s már ebben az időben is ösztönösen vonzódott művészetekhez, a kreatív kétkezi alkotáshoz.

A középiskolát a budai József Attila Gimnázium rajztagozatán végezte, majd az egri Tanárképző Főiskolán biológia-rajzszakos tanári diplomát szerzett. Azóta tanít és szabadidejében alkotói munkát végez.

A grafikai, festészeti tevékenység mellett a tűzzománc készítést, a mintázást is kipróbálta. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt már nemcsak a kerületünkben, hanem az ország számos pontján és határainkon túl is.

– Szerintem az alkotó arca a munkáiban van – vallja Krausz Margit. – Aki ismerni akar, bennük meglát valahol. A képekben felfedheti a törekvéseimet, az álmaimat, a szorongásaimat, a fájdalmaimat és a világ éltető elemeit, amelyben én is csak egy valós elem vagyok a föld, a tűz, a víz, a levegő által.

IMG 8473 átméretezve

A művésztanár festményei között sok az akvarell, ahogy mondja, bár ez a műfaj gyors, lendületes festésmódot feltételez, ő lassan, egy-egy képhez többször visszatérve alkot. A tudatos és ösztönös erők együtt munkálkodnak benne. A festés meditációs helyzet számára. Elindítja őt egy gondolat, egy érzés, ami viszi magával... Aztán kilépve a sodrásból, már tudatosan alakítja tovább a kompozíciót. Néha a csend szükséges hozzá, néha a zene szól munka közben.

– A ceruza és tollrajzok kivételével a képeim hosszabb ideig készülnek, annak ellenére, hogy az akvarell gyors, friss, könnyed technika – magyarázza a művész. – Én ezt nem szabályszerűen űzöm, hanem rétegekben festek. S a technikákat néha vegyítem. A képek a vallomásaim, a kitárulkozásaim.

Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntötte a művésznőt, Szabó Gábor szobrász nyitotta meg a december 29-ig tartó kiállítást, ami egyben jubileumi tárlat is volt, ugyanis az idén ünnepelte a 60. születésnapját. Ebből az alkalomból a Kondor Béla Közösségi Ház munkatársai tortával lepték meg őt.

A rendezvényen Fehér Krisztina csellón és Bencsik Attila gitáron működött közre.