Csángó családoknak gyűjtöttek

Írta:  Temesi László 2016.12.15.

„Idén is gyűjtést szervezünk a moldvai csángóknak!” – így szólt a Meteo Klinika felhívása, s a kezdeményezést a Fidesz kerületi szervezete is felkarolta.

„Idén is gyűjtést szervezünk a messzire szakadt ősgyökereinknek, a moldvai csángóknak!” – így szólt a Meteo Klinika felhívása november végén, s a kezdeményezést a Fidesz XVIII. kerületi szervezete is felkarolta. Egy kis furgonra való játék és ruha gyűlt össze egy hét alatt, és mire e sorok megjelennek, az értékes ajándékok talán már örömet is szereztek az innen 800 kilométerre lévő Klézse faluban.

9. 3 csángó3

Ez az adomány biztosan célba ér, hiszen december 6-án Fördős Attila, Vác polgármestere személyesen vitte ki az önkormányzat járműjével Csángóföldre, és nem sokkal karácsony előtt a nemes akció kulcsfigurája, Duma István András csángó költő személyesen osztja szét a Klézse nevű faluban dr. Pintér Ferenccel, a pestszentlőrinci Meteo Klinika igazgatójával együtt.
– Jó tíz évvel ezelőtt egy erdélyi–csángóföldi körút alkalmával ismertük meg Andrást, aki igen sokat tesz Csángóföldön a magyar nyelv és kultúra megőrzéséért. Ő fogadott és látott el bennünket, így a sok-sok beszélgetésből barátság lett. Azóta többször tartott a kerületünkben sikeres előadásokat, illetve rendkívüli iskolai történelemórákat – mesélt a kezdetekről Pintér Ferenc. – Megismerve a csángók életét, problémáit, elhatároztuk, hogy segítünk ott és abban, ahol és amiben tudunk. Évekkel ezelőtt az első karácsony előtti felhívásunkra igen sok kerületi lakos hozta be megunt értékeit, sőt vadonatúj ajándéktárgyait is. Minden évben sikeres az akciónk, tavaly például negyven zsákot, illetve kartondobozt töltöttek meg az adományok, mint ahogy az idén is hasonló nagyságrendről számolhatunk be, szinte megtelt az egyik irodánk az ajándékokkal.
Elsősorban játékot, mesekönyvet, sportszert és gyermekruhát várnak minden évben, mert Csángóföldön sok a gyerek.
– Nem ritka egy-egy családnál a négy-öt, de a hat-nyolc gyermek sem, ezért sok mindenre van szükség. Így, különösen karácsony közeledtével, jó érzés örömet szerezni nekik. A Szeret-Klézse Alapítványt anyagilag is támogatjuk az építkezésben és a működésben – tette hozzá az igazgató.
Az összegyűjtött adomány elszállítását Pestszentlőrincről Duma István András váci kapcsolatának köszönhetően vállalta Fördős Attila, ugyanis a váciak szintén minden évben szerveznek gyűjtést.