Óvodákban jártak a betlehemesek

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.12.16.

A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola Bokréta néptánccsoportja több kerületi óvodában adott adventi műsort december közepén.

A Tébláb Bokréta csoportjának táncosai az adventi időszakban tizenhét óvodát látogattak meg, hogy felelevenítsék az adventi időszak hagyományait.

VSZ 6307 copy
– Olyan nagy sikere volt az általunk felajánlott jótékonysági programnak, hogy szinte az összes kerületi óvoda jelentkezett rá – mondta Gorácz József, a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. – Rendkívül fontos, hogy a gyerekek ne csak azokat külföldről átvett szokásokat ismerjék, amelyek már a televízióból is „kifolynak”, hanem többek között a regölést, a lucázást és a betlehemezést is, mert ezek a mieink.
A városi környezetben a népszokások már „kimentek a divatból”, azonban vidéken jobban megmaradtak.

VSZ 6290 copy
A műsor majdnem az egész adventi ünnepkört átölelte, s ráadásként a gyerekek kalocsai táncokat adtak elő.
Az önkormányzat által támogatott adventi program egyik helyszíne a Csodálatos Gyermekvilág Alapítvány által működtetett Csodavilág óvoda volt.
– Örülünk, hogy a gyerekek megismerkedhetnek a Tébláb növendékeinek tolmácsolásában az adventi ünnepkör népszokásaival – fogalmazott Bogárné Lakatos Krisztina intézményvezető.
– Nagyon jó, hogy adventi élményt adhattunk az ovisoknak. Felidéztük a múltunkat, így ízelítőt láthattak a néphagyományainkból – mondta Birócsák Marcell, a Bokréta csoport tagja. – Lehet, hogy később ők is kedvet kapnak a néptánchoz, és csatlakoznak a csapatunkhoz. Tetszett, hogy óvodáról óvodára mentünk, mindenhol adtunk egy kis műsort, és elhangozhattak a karácsonyi jókívánságaink is.