„Hihetetlenül jó dolgok történtek velem”

Írta:  Fülep Erzsébet 2016.12.18.

Kerületi szobrászművész készíti Bud Spencer bronzszobrát.

A rajongók kezdeményezésére szobra lesz Bud Spencernek Magyarországon. Tasnádi Szandra kerületi szobrászművész felajánlotta, hogy ingyen elkészíti az életnagyságú alakot, hogy így tisztelegjen a „Mester” emléke előtt.

Nyomj egy like-ot, ha szeretnél emléket állítani a nagy Carlo Pedersolinak, művésznevén Bud Spencernek élőnagyságú köztéri bronzszobrot állítva Magyarországon – így szól a felhívás az Egymillió like a Bud Spencer-szoborért elnevezésű Facebook-oldalon.

VAA 6192 copy
– Rendszeresen jártunk különböző rajongói fesztiválokra az öcsémmel. Megrázott minket a hír, amikor megtudtuk, hogy elhunyt minden idők egyik leghíresebb olasz színésze – mesélte Tasnádi Szandra, a kerületünkben élő friss diplomás szobrászművész. – Amikor a rajongói csoport felvetette, hogy szeretnék, ha lenne Bud Spencernek szobra Magyarországon, miután én is közéjük tartozom, vállaltam, hogy ingyen elkészítem az életnagyságú, egész alakos bronzszobrát. Úgy gondoltam, ha nem kérek pénzt a munkámért, akkor jóval olcsóbbá válik, és ezáltal nagyobb eséllyel valósítható meg a projekt.
Tasnádi Szandra Facebookon megosztott felajánlására több ezer ember reagált pozitívan, sokan biztosították őt anyagi támogatásukról, még külföldről is kapott visszajelzéseket.
Szandra Az ördög jobb és bal keze című film alapján készített előtanulmányokat, majd megalkotta a „nagy pofonosztó” mellszobrát. A munkafolyamatról a fotókat megosztotta a közösségi oldalán. Azonban ne tévesszen meg senkit, hogy most mellszobrot készített, mert – mint említettük – ő egy egész alakos szoborra vállalkozott.
A mellszobor eredetiben a Corvin Moziban volt látható, az őszi Filmünnepen, ahol egész napos programot szenteltek a szervezők Bud Spencer és Terence Hill közös filmjeinek.
– Számos pozitív visszajelzést kaptam a Facebookon és a moziünnep alatt is – mondta Szandra. – Nagy örömömre eljött a rendezvényre Bud Spencer fia, Giuseppe Pedersoli is, akinek nagyon tetszett a brüszt.
A család a hivatalos Facebook-oldalán is közzétette a magyar mellszobor fotóját, és áldását adta a további munkálatokhoz.
– A szobor Kazincbarcikán kap helyet, az egyik ottani városatya mindenben támogat minket – tette hozzá a művész. – Most már megvannak a hivatalos engedélyek, és elkezdhetem a munkát. A szobor talapzata alá időkapszulát helyezünk, amelybe beletehetik a rajongók a jövőnek szóló személyes üzeneteiket. Nagy örömömre ígéretet kaptam arra, hogy Bud Spencer hozzátartozói is eljönnek majd az avatóünnepségre, amely várhatóan 2017 őszén lesz.
Tasnádi Szandrának az idei éve amúgy is sok izgalmas programban bővelkedett. Alighogy megnyílt az év elején a fiatal kerületi képző- és iparművészekből álló Kondenz alkotócsoport kiállítása a Pestszentimrei Közösségi Házban, a párjával, Csörgő Tamás grafikussal Egyiptomba utazott, ahol dr. Fábián Zoltán Imre egyiptológus professzor segédei voltak.
– Életem legnagyobb kalandja és hihetetlen érzés volt a több ezer éves műkincsek között dolgozni – mondta Szandra. – És amikor hazajöttünk, rögtön belevetettem magam a diplomamunkám elkészítésébe. Annak is örültem, hogy volt szerencsém érmekkel szerepelni a Vigadó Galériában Somogyi József szobrászművész emlékkiállításán, és hogy részt vehettünk a Ludwig Múzeum Képek és pixelek című tárlatán az egyiptomi kutatási rajzainkkal és a 3D-s forgótárgy-modellünkkel.
A szobrászművész ezzel egyidejűleg pályázott az Ujvári János-diplomadíjra szerzői jog kategóriában, és országos harmadik helyezést ért el. 2016-ban sikeresen lediplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, jelenleg a képzőművész-tanár mesterképzés szakon hallgató, és tanítási gyakorlatát végzi a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában művészettörténet szakon.
– Szeretek tanítani, és ez rendkívül fontos tapasztalat számomra. Nagyon sűrű volt ez az év, hihetetlenül jó dolgok történtek velem, remélem, hogy a jövőben sem lesz ez másként...