Közösen többet spórolhatunk

Írta:  2013.04.05.
A családok, lakóközösségek rezsiköltségének csökkentéséhez ad ötleteket az Energiaközösségek nevű nemzetközi megtakarítási program.
Az energiatakarékossághoz, a családok, lakóközösségek rezsiköltségének csökkentéséhez ad ötleteket a 2011-ben indult Energiaközösségek nevű nemzetközi megtakarítási program. Kiss Róbert KDNP-s önkormányzati képviselő úgy véli, hogy a XVIII. kerületben élők számára is hasznos a program megismerése.

– Egy olyan lakóközösségben, lakótelepen, mint amilyen a Havanna is, rendkívül nagy az enegiafogyasztás. Összefogással, odafigyeléssel ugyanakkor jelentősen csökkenthetők egy lakóközösség, azon belül az egyes családok rezsikiadásai.
Olyan egyszerű megoldásokkal is érezhető eredményt lehet elérni, hogy energiatakarékos izzókat használunk, és az éppen nem használt elektromos eszközöket nem hagyjuk készenléti állapotban, hanem kihúzzuk a csatlakozót.
Az Energiaközösségek program célja az energia megtakarítása úgy, hogy közben az élet minősége ne romoljon. Segít abban, hogy a program résztvevői szakértői támogatással információt és útmutatást kapjanak ahhoz, mit tehetnek saját otthonukban, hogyan takaríthatnak meg energiát befektetés nélkül, más háztartásokkal együttműködve, egymást erősítve. A takarékos megoldásokra számos tanács olvasható az energiakozossegek.eu internetes oldalon, amelyen arról a nemzetközi takarékossági versenyről is tájékozódhatunk, amelynek második fordulója márciusban ért véget, és amelyben magyarok is részt vettek.
– Jó volna, ha a következő hasonló versenyen a XVIII. kerületből is lenne résztvevő, de spórolni versenyen kívül is lehet és érdemes – mondta Kiss Róbert, aki reméli, hogy néhány hasznos ötletet a kerületünkben élők is alkalmaznak majd.