Üzenetek

Írta:  Ughy Attila 2016.12.24.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármesterének ünnepi köszöntője.

Elalvás előtt
tisztázd: tiszta vagy-e, vagy
csak mosakodtál.”
Fodor Ákos

Itt van az ideje, és pont úgy történik minden, ahogy ilyenkor mindig...
A város felbolydul és izgága, a kirakatokban egymással vitatkozik a giccs és a jó ízlés, a kereskedők pedig a számjelek nyelvére próbálják lefordítani a legszebb és legszentebb bibliai történet üzenetét. A beszélgetések témakörei látványosan szűkülnek, kellemeset és boldogat kívánnak az ismeretlen webshopok, nem vesszük fel, nem veszik fel..., a találkozók időpontjai átkerülnek januárra, kitakarítjuk a sufnit, felseperjük az ősz maradékát, pakolunk és rendet rakunk.

VAA 8364 copy
Nem nagyon vesszük észre, hogy tulajdonképpen a nyugalomért rohangálunk, mintha az volna természetes, hogy heteken keresztül azért versenyzünk magunkkal, hogy a díszbe öltöztetett három nap alatt a lehető legkevesebbet kelljen bármilyen célvonalra is gondolni. Furcsa fintor, hogy ezek a napok jobb esetben is csak a szenteste néhány órájára csonkulnak, és utána épp ott folytatjuk, ahol előtte abbahagytuk.
Mert az ember mindent karácsonykor akar bepótolni.
A halogatott telefonhívásokat, az elfelejtett öleléseket, a nehezen kimondható mondatokat, mindent, amiről azt gondoljuk, most van méltó helye és elodázhatatlan ideje, mindent, amit a lelkiismeret frappáns gonoszsággal akkor dob a felszínre, amikor – megérintve a jótól – védtelenek vagyunk.
Régi intelem és régtől igaz, hogy nem a naptár fontos, hanem az, amit a naptárból ki kell olvasni; hogy nem az asztal a fontos, hanem azok a székek, amelyekkel az asztalt körülülhetjük. Hogy a sötétség után fény jön, hogy a karácsonyban a születés miatt érzett öröm, a karácsonyfában a fenyő, a mézekalácsban a sütés, az ajándékozásban pedig a szándék a lényeg.
Ne a kézmosást kérjük számon, hanem az igényt, hogy tisztán érintsük meg a dolgainkat. Ne a mosakodást kérjük számon, hanem az arra való törekvést, hogy tiszták legyünk.
Tiszták, mint a hópelyhek, tiszták, mint a legszebb és legszentebb bibliai történet üzenetei.

Áldott, békés karácsonyt és sikerekben, örömökben gazdag új évet kívánok Pestszentlőrinc-Pestszentimre minden lakosának!

Ughy Attila
polgármester