Gazdag a kerület kulturális élete

Írta:  Puskás Attila 2016.12.27.

A XVIII. kerület kulturális élete volt a témája a december 12-i közmeghallgatásnak.

Galgóczy Zoltán a bevezetőjében úgy fogalmazott, hogy rendkívül sokrétű és színes a kerület kulturális élete.
– Ennek egyik mozgatórugója a kiváló intézményi struktúra. Kevés olyan kerület van Budapesten, amely hozzánk hasonlóan három művelődési, illetve közösségi házzal rendelkezik. Szintén kiváló a helytörténeti gyűjteményünk, amely nyár óta már Tomory Lajos Múzeumként működhet. A gasztrokultúrában korábban is erős volt a kerület, elég csak a Szeptemberi Kóstolóra gondolni, de tavaly csatlakozott hozzá a sörfesztivál is. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szervezésében is számos kiváló program várja az érdeklődőket, példaként elég csak Horgas Eszter koncertjét felidézni. Az önkormányzat másik cége, a Városinfó 18 Nonprofit Kft. alapvetően tévéműsor-szolgáltatással foglalkozik, de ingyenes műsoros esteket is szervez különféle helyszíneken. Ezeken fellépett már többek között Karda Beáta és Csonka András is.

IMG 1920 copy copy
Az alpolgármester kiemelte, hogy több kiváló tánctársulat – többek között a Botafogo Táncegyüttes és a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola – tevékenykedik a kerülettel szoros együttműködésben.
– Idesorolható a Lőrinci Színpad is, amely a leggyakrabban gyerekelőadásokat tart, de mindezek csak kiragadott példák, mert a kerület kulturális élete igen sokrétű – mondta Galgóczy Zoltán.
Az intézményi beszámolók során Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője elmondta, hogy egy közösségi ház alapvető feladata a nevéből adódóan a kisebb-nagyobb közösségek építése.
– Ezzel a lehetőséggel nagyon sokan élnek, a Kondorban hatvan különböző klub működik, használja rendszeresen a közösségi ház nyújtotta infrastruktúrát. A klasszikus művelődési házként tevékenykedő Rózsa ezzel szemben nagy rendezvények befogadására is alkalmas, nagy színpaddal, színházteremmel. Bevétel és kínálat szempontjából is alapvetően mást nyújt a két intézmény, de minden korosztály megtalálja a maga szórakozási lehetőségét – mondta Császár Bíró Lilla, hozzátéve, hogy kulturális szempontból a gyerekek megszólítása elsődleges feladat.
Az idén múzeumi besorolást nyert helytörténeti gyűjtemény büszkén viselheti a Tomory Lajos Múzeum nevet. Ez derült ki Heilauf Zsuzsanna beszámolójából. Az intézményvezető elmondta, hogy az új besorolás nagyobb mozgásteret ad, aminek elsősorban a pályázatokon való indulás tekintetében veszik hasznát.
– Fontos elmondani, hogy a múzeum azért van, hogy a közösség számára gyűjtsön anyagokat. Azoknak az embereknek, akik szeretnének foglalkozni a lakóhelyük történetével, szeretnék megőrizni a helyi identitásukat, vagy egyszerűen csak szeretnek a múltban kutakodni.
A Pestszentimrei Közösségi Ház vezetője, Ódor Katalin kiemelte, hogy a kívül-belül korszerűsített – és napjainkban a könyvtár folyamatban lévő kialakításával is fejlődő – intézményről igyekeznek fiatalos képet kialakítani.
– A PIK helyszíne és környezete közel száz éve szolgálja a pestszentimrei kulturális életet. Bízom abban, hogy a közösségi ház meghatározó arculata a közeli jövőben magával húzza a vasúti kereszteződés környékének megjelenését is.