Búcsú Kiss Mariannától

Írta:  sajtóközlemény 2016.12.29.

Őszinte, mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kiss Marianna a Kondor Béla Közösségi Ház nyugalmazott igazgatója, Bessenyei-díjas közművelődési szakember, 2016. december 26-án örökre távozott közülünk.


1953-ban született Dombóváron.
Egész életén át tanult, képezte magát. Elvégezte a Kecskeméti Óvónőképző Főiskolát, a Pécsi Tanárképző Főiskola Pedagógiai szakát és a Szombathelyi Tanárképző Főiskola Népművelés szakát, ahol 1983-ban okleveles népművelőként végzett. Munkahelyein a kulturális és közművelődési tevékenység egyik jeles segítője lett, közel 50 amatőr művészeti csoport szakmai és működési tevékenységét segítette és koordinálta.
1987-ben Budapestre költözött.
Még ebben az évben felvételt nyert az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Népművelés kiegészítő szakára és 1991-ben egyetemi diplomát szerzett.

mariannajav

1990 szeptemberében érkezett a XVIII. kerületi Havanna Közösségi Házba, mint népművelő.
1991 szeptembere óta hosszú évekig igazgatta az intézményt. Nevéhez fűződik, hogy a Közösségi Ház 1992-ben felvette a kerület kiváló szülöttének, a posztumusz Kossuth-díjas festőművész Kondor Béla nevét. Az ő feladata volt az Intézmény új arculatának megtervezése, kidolgozása. Igazgatása alatt formálódott naggyá a ház kulturális és közösségi élete, valamint otthona lett a társművészeti ágaknak.
Számos kiállítást, versmondó versenyt, koncertet, színházi előadást szervezett és menedzselt, többek között a Regösök húrján vers- és prózamondó verseny megszervezése, a balatonszemesi Gyermekversmondó Tábor működtetése, a 18. kerületi Ifjúsági Művészeti Fesztivál, és még számos rangos esemény kötődik hozzá.
Feladatául tűzte ki, a kerületben élő és a kerülethez kötődő professzionális alkotóművészek megismertetését, bemutatását a lakosság felé.
Hangsúlyt fektetett a tehetség felkarolására és a tehetséggondozásra.
Segítette a Kondor Béla Közösségi Ház önképző köreinek működését.
Jó kapcsolatot épített ki a XVIII. kerületi Intézményekkel és a tíz Nemzetiségi Önkormányzattal, teret és helyet adott rendezvényeiknek.
A XVIII. kerületi Önkormányzat Városháza Galériájában és Dísztermében szervezett programokat koordinálta.
Jelentős szerepet játszott a művészeti közéletben. Nevéhez fűződik – és mindkettőnek szerkesztője és kiadója volt – a kerületi köztéri alkotásokat felvonultató kötet megjelenése, valamint a Voltak és vannak, Pestszentlőrinchez és Pestszentimréhez kötődő képzőművészeket bemutató reprezentatív album is.
Több kerületi köztéri szobor felállításának megvalósításában is segített.
A Havanna Lakótelepi napok rendezvénysorozat évtizeden át való megszervezése is Ő feladata volt, mely több mint harminc a lakótelepen működő intézmény munkájának összehangolását vonta maga után.
Kiss Marianna tevékenységét az igényesség, a pontosság, a harmónia összhangja jellemezte. Nevét a népművelői szakma országszerte, széles körben ismerte. A magas fokon képzett népművelő, a szépséget teremtette meg maga körül, s sugározta környezetének megjelenésében, gondolkodásában, kapcsolatteremtésében. Személye a szakma értékteremtésének és értékközvetítésének példája volt.
Közművelődési munkájáért 1999. augusztus 20-án a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere Közművelődésért-díjban részesítette és 2006-ban Bessenyei György-díjat kapott. A Magyar Versmondók Egyesületétől átvehette a "Ki viszi át a Szerelmet" emlékplakettet.
Kerületünk művelődési életében végzett sokoldalú munkájáért Művelődésért díjban részesült.