Kaloda véd majd több szelektív gyűjtőszigetet

Írta:  2013.04.11.
Bekerítik a hulladékgyűjtő szigeteket, hogy megakadályozzák azok szétdúlását.
Kerületünkben is folyamatos probléma a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén gyakran tapasztalható illegális szemétlerakás, illetve az, hogy a színes konténereket rendre felborogatják az üvegeket, műanyag palackokat, sörösdobozokat gyűjtő guberálók.
Az önkormányzat meg akarja akadályozni a szelektív szigetek szétdúlását, ezért a tervek szerint az idén tíz hulladékgyűjtőt kerítenek körbe.

– Mélyépítési részlegünk a kerület tíz különböző pontján kezdte meg a szelektív hulladékgyűjtők körbekerítését, kulturáltabb környezetet teremtve ezáltal a gyűjtőpontok környékén – mondta Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Célunk ezzel a kukák felborogatásának megelőzése. A problémával sajnálatos módon rendszeresen szembesülünk a kerület számos hulladékgyűjtő pontján. A városüzemeltetési divízió telephelyén munkatársaink megkezdték a korlátok gyártását, és amikor elkészülnek, kiszállítják, s a helyszínen összeállítják azokat.
A szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése és környezetük rendben tartása a kerületben élők és a kerületért dolgozók számára egyaránt fontos. Tavaly lakossági igényként felmerült, hogy az Építők utca 6. szám elé helyezzenek ki egy új gyűjtőszigetet. Ennek megvédéséhez Kádár Tibor fideszes önkormányzati képviselő saját zsebéből járult hozzá.
– Volt már egy hulladékgyűjtő az Aranyeső utca és a Mikszáth Kálmán utca találkozásánál, de ott állandóan felborogatták a kukákat, és jóval távolabb is van a lakóházaktól, mint az Építők utcai új sziget – mondta Kádár Tibor. – Ez utóbbi csaknem azonos távolságra van az itt lévő panelházaktól, és mivel szép, karbantartott környezetbe került, a lakosok úgy vélték, kár volna, ha ez is a borogatás áldozatává válna. Egy alkalommal megpróbálták, de éppen ott voltunk, és megkértük az illetőket, hogy ne tegyék, ám tudjuk, hogy ez kevés.
Jóllehet az Építők utcai gyűjtőszigetet térfigyelő kamera is látja, a felborítás megelőzésére a képviselő még a múlt nyár végén megvásárolta a körbekerítéshez szükséges vasanyagot.
– Remélem, hogy ezzel együtt idén nem tíz, hanem tizenegy kalodát tudnak kihelyezni – tette hozzá Kádár Tibor.