Koncert vízkeresztkor

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.01.08.

Idén is nagysikerű újévi hangversenyt tartott a Dohnányi Ernő Zeneiskola január 6-án a Pestszentimrei Sportkastélyban.

Már megszokhattuk, hogy ha elérkezik az újév, akkor készülhetünk az újévi koncertre, amely az egyik legfontosabb kulturális esemény Pestszentlőrinc-Pestszentimrén.
Ez a kiemelkedő, hagyományos zenei élményeket kínáló rendezvény most is tartalmas kikapcsolódást és változatos szórakozást kínált minden korosztálynak. A repertoárból a komoly darabok mellett nem hiányoztak a könnyedebb kompozíciók sem.

VSZ 6460 copy
A hangversenyt az est „zenei idegenvezetője” Konkolyné dr. Kovács Ilona zenetörténész, a zeneiskola tanára nyitotta meg, aki szórakoztatóan kalauzolta végig a közönséget a komolyzenei utazáson. Általa nemcsak a zeneszerzők életét, munkásságát egy-egy mű történetét ismerhettük meg, hanem szórakoztató érdekességeket is hallhattunk...
A vendégeket Bán Réka, a Dohnányi zeneiskola igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy tavaly megfogadta, hogy még aktívabb részese lesz az idei újévi koncertnek. Az egyéves szorgalmas tanulás után most debütált az Ifjúsági Fúvószenekar tagjaként.

VSZ 6472 copy
– Ezzel az volt a szándékom, hogy megmutassam, hogy a közösségben való muzsikálás felemelő élményekkel gazdagítja az embert, és soha nem késő új dolgokat tanulni – mondta.
A zeneiskola vezetőjének szavait követően Ughy Attila polgármester mondott ünnepi beszédet. A polgármester úgy fogalmazott, hogy zenehallgatás közben olyan világba érkezünk, ahová mindig is el szerettünk volna jutni, csak éppen a mindennapok zajai és pörgő-forgó fényjátékai megakadályoznak bennünket ebben.
– Azt, hogy mi itt minden évet ilyen élményekkel kezdjük, kerületünk művészeinek, művésztanárainak művésztanoncainak kell megköszönnünk – mondta Ughy Attila. – Olyan fellépésben, fellépésekben van részünk, amelyek nemcsak Budapest koncerttermeiben, hanem akár Európa kulturális zsongásától híres városaiban, Rómában, Bécsben, Berlinben, Párizsban is megállhatnák a helyüket. Talán ezért nincs hozzá elég szó, hogy kifejezzem azt a büszkeséget, amelyet akkor érzünk, ha tehetségeink tudásában, játékában gyönyörködhetünk.

VSZ 6458 copy
Immár másfél évtizedes hagyománya van már a kerületünkben a Dohnányi Zeneiskola újévi hangversenyének. A 2002-es induláskor a Karinthy Gimnázium adott otthont az eseménynek, később az újonnan felépült Pestszentimrei Sportkastély, illetve a Lőrinci Sportcsarnok – e kettő máig váltakozva szolgál a koncert helyszínéül.
A hangverseny első részében a Dohnányi Ernő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara szórakoztatta a nagyérdeműt, elhangzott többek között Jan Hadermann Erasmus Tales 3. tétele, Zempléni Lászlónak az európai népdalok ifjúsági fúvószenekari feldolgozása Utazás Európában címmel.
A műsor második felében az Ifjúsági Szimfonikus Zenekar játszott, mellettük olyan kiváló vendégelőadók is színpadra léptek, mint Bátki Fazekas Zoltán, a Magyar Operaház magánénekese, valamint Szenthelyi Miklós Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész volt tanítványa, Rigó Tamás, az Operaház és a Magyar Virtuózok Kamarazenekarának művésze, és jelenlegi tanítványa Kuti Róbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. A két utóbbi zenész tolmácsolásában csendült fel Johann Sebastian Bach kettősversenye.

VSZ 6498 copy
A műsorban a zenekar megszólaltatta egyebek mellett Johann Strauss Déli rózsák keringőjét, a Sóhaj galoppot, és Georges Bizet Carmen című operájából is hallhattunk részleteket ...
A fúvószenekart Kiss Zoltán, a vonósokat Szabó Sipos Máté vezényelte.
A műsort színesítették a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola és a Botafogo Táncegyüttes táncosai, valamint a Vörösmarty Vegyeskar, Gyombolainé Iványi Márta vezényletével.