A fagyos időben is van segítség!

Írta:  Puskás Attila 2017.01.13.

Mindenkinek jut hely a melegedőkben.

 

A napok óta tartó extrém hideg időjárás nemcsak a testet teszi próbára, hanem a lelket, az emberséget is. A társadalomnak, és az állami intézményeknek, önkormányzatoknak kötelessége a hétköznapokban is segítő kezet nyújtani a kiszolgáltatott, rászoruló embereknek.
- A hidegben sem maradhat senki fedél és érdemi segítség nélkül, a téli krízisidőszak annak is a próbája, hogy működik-e a szolidaritás, azaz oda tudunk-e figyelni azokra az emberekre, akik az utcán, vagy lakhatásra alkalmatlan helyen folyamatos veszélyben vannak – áll a Dömötör István alpolgármester által a XVIII. kerületi közintézményekhez, szociális ellátó szolgálatokhoz elküldött levelében, amelyben fokozott figyelemre és segítségre hívja fel a figyelmet.

VAA 8448 copy
Az átlagember, ha kihűléses halálesetről hall, azonnal a hajléktalanokra gondol, pedig a fagyhalállal végződő tragédiák jelentős része nem közterületen, hanem ingatlanon belül történik. Sokszor kisgyermekes családok, idős, egyedül élő – többnyire rossz anyagi helyzetben, rossz egészségi állapotban lévők vannak bajban.
Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata évek óta – kérelem alapján – szociális tűzifát biztosít a rászorulók részére. Ennek ellenére lehetnek olyanok, akik nem tudják megfelelően fűteni a lakásukat.
Az önkormányzat éppen ezért kéri, hogy ha bárkinek a tudomására jut, hogy valaki fűtetlen lakásban él, értesítse a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási irodáját.
A körlevél kapcsán Dömötör István elmondta, hogy az önkormányzat felkészülten fogadta a hideget, és továbbra is mindent megtesz azért, hogy elegendő hely várja a fagy elől menedéket keresőket.
VAA 8458 copy
Az utcán élők ellátásában kiemelt szerep hárul a Tiszta Forrás Alapítványra. Az Üllői út 373. szám alatti nappali melegedő nem csak az extrém hidegben, hanem a tél folyamán rendszeresen teljes kihasználtsággal működik.
- A hajléktalan embereknek már a 0, sőt már a plusz 5 Celsius fokos hőmérséklet is veszélyt jelent. A kihűléshez még mínusz foknak sem kell lenni. Sajnos a hajléktalanok körében gyakori az alkoholfogyasztás, és sokan azt hiszik, hogy az megvédi őket. Pedig, aki iszik, és nem tud magáról, az nem tudja kontrollálni, hogy mit tesz. Nem érzi, hogy fázik, és emiatt nagy bajba kerülhet. Veszélyforrás az is, hogy ezek az emberek kunyhókban, vagy még ócskább tákolmányokban élnek, befűtenek, tüzet gyújtanak és megéghetnek - mondta Liebszter Mária, az alapítvány hajléktalanszállójának vezetője.
A Tiszta Forrás nappali melegedője (1181, Budapest, Üllői út 373.- 375. Telefon: 297- 0357) 8 és 14 óra között tart nyitva – a betérőket minden nap meleg ebéd is várja -, de amint azt Liebszter Mária hozzátette, ha van rá igény, akkor tovább is lehet maradni, senkit nem küldenek el.
- Ha éjszaka kér valaki segítséget, mert mondjuk talált valakit az utcán, akkor is kinyitunk. A tapasztalatunk azonban inkább az, hogy éjszakára a legtöbb hajléktalannak megvan a bejáratott helye, ahova behúzódik. Az alapítvány több száz embert lát el, aminek oka az is, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre peremkerület, így nem csak a helyi hajléktalanokkal találkoznak. A rendszeres teajáratunk során tapasztaljuk, hogy a külső területekről, Gyál és Vecsés környékéről is bejönnek a rászorulók.