Többrétegű művészet

Írta:  P.A. 2017.01.16.

Három alkotó – egy tárlat.

Három festő- és egy szobrászművész alkotásaival találkozhatnak azok, akik ellátogatnak a Pestszentimrei Közösségi Ház idei első művészeti tárlatára. Frömmel Gyula, Kühtreiber Zsolt, Vankó István és Berek Lajos valamennyien a Honvéd Kulturális Egyesület alkotói. Közös kiállításuk január 11-i megnyitóján Ódor Katalin, a közösségi ház vezetője köszöntötte a vendégeket.
A négy művész kiállított munkáit Feledy Balázs művészeti író mutatta be.

Kiallitas megnyito 20170111 PIK 03 copy
- Nem azért jó ismerősök, mondhatni barátok, kiállítását megnyitni, mert ismeri őket az ember, hanem azért, mert jól lehet látni, hogy a legutóbbi találkozás óta eltelt időben mi történt velük, milyen arcukat mutatják most műveikben. Az alkotáson kívül négyüket összefűzi a szakma, a választott hivatás is. A katonai szolgálat, és az ezzel járó merev életforma és az ezzel ellentétes, a művészetet jellemző szabadság összeegyeztetése pedig számomra rendkívül rokonszenves.

Kiallitas megnyito 20170111 PIK 05 copy
Feledy Balázs a festményekkel kapcsolatban elmondta, hogy más és más módon, de egyformán jellemző rájuk a réteges felépítés, közülük több alkotáson látható a kollázs-módszer alkalmazása. A festményekkel együtt kiállított szobrokról szólva a művészeti író hozzátette, hogy kapcsolódnak a festményekhez, mivel Berek Lajos több anyagú és több stílusú szobrász, akinek művei egyformán készülnek kőből, fából, fémből, illetve ezek kombinációiból. Az alkotókban közös az elvont, de figuratív elemeket is felhasználó formanyelv, és feltétlenül azonos egymás képi és formai világának kölcsönös elfogadása és tisztelete.
A kiállítás a PIK emeleti galériájában január 28-ig látogatható.