A Főnök szigorú szeretete elkísér és tanít

Írta:  2013.05.02.
A 77 éves korában elhunyt Hartai Sándort, kerületünk díszpolgárát, címzetes igazgatót május 1-jén búcsúztatták a Karinthy Frigyes Gimnáziumban.
Hartai Sándor 1986-tól – az intézmény megalapításától – a nyugdíjba vonulásáig vezette a Karinthy gimnáziumot. „A legnagyobb örömünk az volt, amikor az első nemzetközi érettségit tett osztályunk eredményhirdetésén kiderült, hogy a világ legjobb tanulmányi eredményi átlagát érték el iskolánk tanulói. Még a tanév elején elhatároztam, hogy nyugdíjba megyek, tekintettel a hatvanöt és fél éves koromra fáradt vagyok, és itt vannak a fiatalok, akiknek lehetőséget kell adni. Öt munkahelyem volt, tulajdonképpen mindegyikre kellemesen gondolok vissza, de a legkedvesebb emlékekkel a Karinthyból távozom…” – nyilatkozta 2001-es nyugdíjba vonulásakor a Városképnek.

Nagy eseménynek számított az iskola életében, amikor Bill Gates és az akkori oktatási miniszter, Fodor Gábor ott kötött megállapodást a hazai iskolai számítógépes rendszerek fejlesztésének támogatásáról.
– Biztos kézzel és kiváló emberismerettel kiválasztott munkatársaival olyan szellemi műhely megformálásában játszott vezető szerepet, amely megalapozta azt, hogy a város peremén lévő Thököly úti Állami Gimnáziumból pár év alatt az országosan ismert és elismert Karinthy Frigyes Két Tanítási Nyelvű Gimnázium fejlődjön ki – mondta Hutai László, a Karinthy gimnázium jelenlegi igazgatója. – Ha csak tehette, nyugdíjba vonulása után is minden héten eljött az iskolába. Szeretettel vártuk őt, és mindig számíthattunk a tudására, a tanácsaira, a tapasztalataira. Szokása szerint csendben elüldögélt a titkárságon vagy a tanári szobában, elbeszélgetve a hozzá fordulókkal.
Hartai Sándor élete utolsó napjáig, még a kórházi ágyról is érdeklődő figyelemmel kísérte az iskola ügyeit.

A Főnök

– Főnöknek szólítottuk sokan akkor is, amikor már nem ő volt az igazgató – emlékezett vissza Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta, a Karinthy gimnázium művésztanára. – Szinte ugyanannyit volt a suliban, mint aktív korában, és sokirányú szakmai és vezetői tapasztalatával, nagy emberismeretével ott segített, ahol csak tudott. Bár fukaron bánt a dicsérettel, tudtuk, hogy rendben mennek a dolgok, meg van elégedve a munkánkkal, s a kocsi jó felé tart… Csípős humorral igazította el az embereket, de kiállt értük, és mindent megtett „az ő iskolájáért”. Büszke volt a kiválóan teljesítő, nagy hazai és nemzetközi sikereket elérő tanárokra és diákokra. Fáradhatatlan volt, ha a munkáról, az iskoláról volt szó.
– Sokszor zsémbelt a rajzosok „különcsége” és a rajzterem túl ingergazdag környezete miatt, de néha kiderült, hogy széltében-hosszában dicsérte a gyerekeket. Minden kedves látogatónak egy-egy szép akvarellt, rajzot, grafikát adott ajándékba, s bevitte őket a rajzterembe, hogy lássák, nekünk ilyen is van… A Főnök szigorú szeretete elkísér és tanít mindnyájunkat.

Elismerések

Hartai Sándort munkája elismeréséül 1996-ban Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntették ki. 1998-ban Budapestért díjjal jutalmazták, 2001-ben Pestszentlőrinc-Pestszentimre díszpolgárává választották, és címzetes igazgatói címet kapott.