E-töltőállomás Ferihegyen

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.02.10.

Elektromos taxiknak kialakított töltőállomást adott át a Budapest Airport és a Főtaxi február 9-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A fejlesztés szép példája annak, hogy nemcsak az állam és az önkormányzatok, hanem a vállalkozások is sokat tehetnek a környezetbarát technológiák elterjedéséért. A Főtaxi arra számít, hogy flottájában a jövőben egyre nő majd az elektromos autók aránya.

IMG 8828 átméretezve

– A Fővárosi Önkormányzat nemcsak a szmogriadó idején megismert szabályozással, tiltással, de beruházásokkal is szeretné elősegíteni a járműcsere gyorsítását – mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes az átadási ünnepségen. – Egy három éves program keretében a fővárosi kerületekkel közösen, nagyságrendileg 1100 töltőpont létesítését tűztük ki célul, amelyek között úgy gondoljuk, ma már meghatározó részt kell, hogy képviseljenek az olyan, egyenáramú villámtöltők, mint ez az átadandó eszköz – tette hozzá.

IMG 8826 átméretezve

A Főtaxi, mint a környezetvédelem, az e-mobilitás és az innováció iránt elkötelezett magyar vállalkozás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ún. puffer parkolójában egyszerre két autó „tankolására” alkalmas ABB villámtöltőt helyezett üzembe. A fejlesztés a Budapest Airporttal együttműködésben valósult meg. A villámtöltő kiépítéséhez szükséges infrastrukturális beruházást a repülőtér üzemeltetője, míg a berendezést, annak telepítését és üzemeltetését a Főtaxi finanszírozta.

– A Budapest Airport 2015-ben indította útjára „Greenairport” néven a repülőtéri partnereivel közös környezetvédelmi programját – hangsúlyozta Szarvas Gábor, a társaság környezetvédelmi és közkapcsolati igazgatója. – A Főtaxival közösen most átadott elektromos töltőállomás jól példázza a program fő célkitűzését, hogy a repülőtéri társaságok összehangolják fejlesztéseiket és környezetvédelmi intézkedéseiket a közös cél érdekében. A program kiemelt területe az elektromos mobilitás elterjesztése, amelynek eredményeként ma már mintegy 30 elektromos jármű közlekedik a repülőtéren és már több mint egy éve üzemel egy elektromos villámtöltő a repülőtéri parkoló területén is.

IMG 8841 átméretezve

– Nagy örömmel fogadtuk a Főtaxi Zrt. felkérését a villámtöltő állomás létesítésére – mondta el Tara-Julia Lammi, az ABB Kft. ügyvezetője.

– Az ABB jelentős nemzetközi és hazai tapasztattal rendelkezik a gyorstöltő infrastruktúra telepítése és üzemeltetése terén. Reméljük, ezzel az e-gyorstöltő állomással mi is hozzájárulhatunk az országos töltőállomás kiépítéséhez és a Főtaxi Zrt. környezetbarát törekvéseinek sikeres megvalósulásához.

Az ABB Terra 53 CJT típusú villámtöltő alkalmas bármilyen típusú elektromos hajtású autó töltésére. A most telepített berendezés internetes kapcsolattal rendelkezik, így működése távolról szabályozható és működtethető.

Az átadási ünnepségen részt vett Ughy Attila polgármester, Lévai István Zoltán alpolgármester is.