A Podhorszky utca lesz az első

Írta:  P.A. 2017.02.22.

Megkezdődött az ez évi járdafelújítási program.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata minden évben kiemelt beruházásként foglalkozik a járdafelújítással. Az elmúlt évben csaknem 15 kilométer járdafelület újult vagy épült meg, amivel sikerült tartani az egy évvel korábbi ütemet. Idén az önkormányzat szeretné emelni a korábbi mennyiséget, és 20 kilométer járdafelület építését, rendbehozatalát tervezi.
VAA 1075 copy
Az önkormányzat célja az, hogy a 2015-től 2019-ig tartó és mintegy 2 milliárd forintba kerülő járdaprogram végén a kerület minden részében biztonságosabb és kényelmesebb legyen a gyalogos közlekedés, és hogy sehol se legyen az átlagosnál rosszabb minőségű útszakasz.


Ne legyen hiányzó szakasz


Az ez évi járdaprogram Pestszentimrén indult el. A február második felében megkezdődő munka keretében először a Podhorszky utca elején készítik el a járdát.
– Örülök, hogy a körzetemben vette kezdetét az idei járdaprogram, mert itt is, mint Pestszentimrén sok helyen, nagyon sok az elhanyagolt, régi járda, illetve hosszú szakaszokon egyáltalán nincs is – mondta Bauer Ferenc önkormányzati képviselő. – Végig kellett gondolni, hol készüljön el a mostani programban a járda. A cél az, hogy legalább az egyik oldalon az utca teljes hosszában jó minőségű legyen. Azt a szemben lakók is kényelmesen használhatják, azonban szeretném elérni, hogy amint lehetőség lesz rá, néhány éven belül minden utcában legyen mindkét oldalon megjavított vagy új járda.

Az esővízzel is foglalkozni kell


A járdafelújítás mellett Bauer Ferenc a csapadékvíz-elvezetés megoldását is rendkívül fontosnak tartja.
– Számos helyen megoldást jelentene az árkolás, de sokszor nem könnyű megértetni az emberekkel, hogy az adott pénzügyi keretek közt ez az egyetlen megoldás. Kicsit furcsa helyzetet teremt, hogy mindenki szeretné az árkot, csak ne az ő háza előtt legyen – mondta a képviselő, aki szeretné elérni annak megszüntetését, hogy az esővizet az utcára vezetik ki. – Végig fogom járni ezeket a helyeket, és remélem, hogy szép szóval meg tudom győzni az érintetteket.


A képviselő emlékeztetett arra, hogy az általa képviselt 13. számú választókörzetben három éve 800, két éve 1200, tavaly 1800 méter járda készült el.
– A 2017-es tervben 2500 méter szerepel. Ennek döntő többségét a balesetveszélyes és rossz minőségű szakaszok javítása, illetve az intézmények, óvodák, iskolák körüli járda felújítása teszi ki – tette hozzá.


Tartós minőség


A járdafelújítás menetrendjét az önkormányzat a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szakembereivel közösen állítja össze. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a Podhorszky utcában kezdik meg a munkálatokat. A járdaprogram egy részét a Városgazda ügyfélszolgálatra beérkezett lakossági bejelentések alapján összeállított lista adja, a többit a képviselők által beérkezett igények alapján egyeztetik.
Az új járdák minőségi alapanyagokból készülnek. Nagyobb részben melegen hengerelt aszfaltburkolat készül, de ahol igény és lehetőség van rá, ott viacolorborítást kap a felület. Ez utóbbi élettartama hosszabb, ugyanakkor az aszfalt jobban bírja a téli megpróbáltatásokat, így például jobban ellenáll a tartós sóeróziónak.