Integrált Településfejlesztési Stratégia kérdőív

Írta:  2013.06.28.
Kérjük, segítsenek véleményükkel.

Tisztelt Kerületiek!

A segítségüket kérjük. Felkérünk minden XVIII. kerületi polgárt és szervezetet, hogy vegyen részt Pestszentlőrinc-Pestszentimre új Integrált Településfejlesztési Stratégiájának (ITS) a kidolgozásában. Az ITS egy részletes, középtávú (7-8 évre szóló) fejlesztési program, amely tartalmazza a kerület stratégiai célkitűzéseit, és meghatározza az egyes városrészeken belül fejlesztendő területeket is. Ha úgy tetszik: ez a kerület tervszerű fejlesztésének az alapdokumentuma.

Az érvényben lévő Integrált Városfejlesztési Stratégiát az önkormányzat négy évvel ezelőtt fogadta el. Azóta sok minden megváltozott körülöttünk, így a külső körülmények, az új lakossági igények, valamint a városvezetők határozott elképzelései indokolttá teszik, hogy a városfejlesztés új szemléletmóddal, új irányokkal, új eszközökkel frissüljön.

Az ITS alapját a hosszú távú (15-20 éves) településfejlesztési koncepció adja. Először ezt kell elkészítenünk. A koncepció legfontosabb eleme a kerület jövőképének a felvázolása. Annak az állapotnak a meghatározása, amit 15-20 éven belül el akarunk érni. Ez tartalmazhat merész célokat, de nem szakadhat el a realitásoktól – az igények mellett számolnunk kell a kerület adottságaival és korlátaival is.

Fontosnak tartjuk, hogy a stratégiát közösen hozzuk létre. Azt gondoljuk, hogy a városfejlesztés nem a vonalzók hosszúságáról szól, hanem a lakosokról. Csak akkor lehet szerethető, otthonos és fenntartható várost építeni, ha maguk az érintettek mondják el, mit szeretnének; a várostervezés kizárólag az érintettek szükségleteiből és igényeiből és nem utolsósorban a lehetőségekből indulhat ki.

Kérjük, csatlakozzanak hozzánk ebben az értékteremtő munkában. Tudjuk, hogy aktív közösségben élünk, ezért többféle formáját alakítottuk ki a civil közreműködésnek. Például ezen a honlapon július 15-ig elérhető lesz az a kérdőív, amelynek segítségével elmondhatja véleményét és javaslatait.

Kérjük, kattintsanak, ikszeljenek, írjanak! Ez a kerület a mi kerületünk – szükségünk van egymásra!

Köszönjük a közreműködésüket!

Ughy Attila polgármester