Fantáziajáték a terepasztalon

Írta:  P.A. 2017.02.23.

Miért jó stratégiai játékkal játszani? Kiderült a PIK-ben.

Fantasztikus kinézetű, fegyverzetű, és a legkülönbözőbb erőkkel felruházott szörnyekből, képzeletbeli lényekből álló színes hadseregek feszültek egymásnak a Pestszentimrei Közösségi Házban felállított terepasztal csatatéren. A fantáziajáték szabályait, mesehőseit, figuráit ismerhették meg azok, akik február 12-én délelőtt ellátogattak a közösségi házba.

IMG 2120
A Warmachine and Hordes nevű stratégiai játék a számítógépes online fantasy-játékok élő változata, ahol valódi ellenfelek néznek egymással szembe. A szervező, Túri Máté szeretné, ha egy kis klub vagy szakkör keretében rendszeres összejöveteleket, közös játékot lehetne szervezni a PIK-ben.
- Vannak, akik csak gyűjtik ezeket a figurákat, szívesebben foglalkoznak az összerakásukkal, kifestésükkel, másokat viszont inkább a játék vonz. Magát a játékot én színesített sakknak nevezném, mert ahhoz hasonlóan itt is szabályoknak megfelelően mozoghatnak a figurák a terepasztalon. A harci játékban különböző tulajdonságokkal felruházott figurák vesznek részt, amelyek támadni és védekezni is a segédkártyákra leírt útmutatók alapján tudnak. A szabályrendszer nem bonyolult, így rövid gyakorlás után már élvezhető a csata. Persze a rutint itt is az évek adják meg.

IMG 2118
A csata során a hadseregek pontokat gyűjtenek, területeket foglalnak el, és ha minden kötél szakad az ellenfél vezérének a legyőzésével még a legreménytelenebb harci helyzet is győzelemmé fordítható. Egy verseny során időre játszanak a felek, és annak sem kell elkeserednie, akik veszít, mert a következő körben újabb lehetőség vár rá.
Az Egyesült Államokból az ezredforduló körül útjára indult Warmachine and Hordes előnye a hasonló számítógépes játékokkal szemben éppen a személyes találkozásban rejlik.
- Közösségépítő tevékenység, és megtanít a lényegre törő kommunikációra is, hiszen játék közben mondani kell, hogy éppen mit csinálunk. Emellett a hadseregépítéstől kezdve, a figurák kifestésén át a terep elkészítéséig lehetőséget ad a kreatív alkotásra is – tette hozzá Túri Máté.
Aki szereti, vagy szeretné megismerni ezt a furcsa lényekkel teli fantáziavilágot, és szívesen venne részt rendszeresen egy kalandos játékban az a Pestszentimrei Közösségi Házban érdeklődjön a további lehetőségekről.

IMG 2113