Igazságosabb nyugdíjrendszert akar az MSZP

Írta:  P.A. 2017.03.06.

Korózs Lajos volt a Bal18 vendége.

A nyugdíjasok és a közvetlenül a nyugdíj előtt állók helyzetéről és lehetőségeiről beszélt többek között Korózs Lajos, az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke a Bal18 március 2-i fórumán. A szakpolitikus bírálta a kormányzat nyugdíjpolitikáját, felháborítónak tartja, hogy az öregségi nyugdíjminimum még mindig 28 500 forint, ugyanakkor az eltörölt nyugdíjplafon miatt vannak, akik milliós nyugdíjakat vehetnek fel.

IMG 2166
- A nyugdíjminimum összege szégyen. Meg kell említeni továbbá, hogy 73 ezer olyan ember él ma Magyarországon, akinek a nyugdíja a minimum fölött, de 50 ezer forint alatt van – mondta Korózs Lajos, aki több szociális ellátás és segélyforma eltörlését is felrótta a jelenlegi kormányzatnak. – Ilyen például a lakhatási támogatás, a rendszeres szociális segély, a méltányossági közgyógyellátás és az adósságkezelési szolgáltatás.
A politikus elfogadhatatlannak tartja az inflációkövető nyugdíjemelést is.
- Ez aránytalanságot szül, hiszen az 1,6 százalék egy kisnyugdíjasnak mindössze pár száz forintot jelent, míg a milliós nyugdíjjal rendelkezőknek több tízezret – fogalmazott Korózs Lajos, aki szerint szükség lenne egy nyugdíjemelési minimumra és egy emelési plafonra is. A szocialista képviselő szerint az is elfogadhatatlan, hogy tízezrével kapnak magyar nyugdíjat olyan külföldiek, akik soha nem éltek, soha nem dolgoztak és nem fizettek adót Magyarországon.