Több férőhellyel folytatódhat a demens-ellátás

Írta:  P.A. 2017.03.10.

Egy év alatt kiderült: több helyre van szükség a Somogyi László Szociális Szolgálat demens-ellátásában. Az önkormányzat lépett.

A demencia a gondolkodás és a társas képességek hanyatlásával, a memória és a beszédkészség romlásával járó időskori pszichiátriai zavar. Egy évvel ezelőtt, 2016. március 1-jén indult el a demenciával küzdő idős emberek gondozása a Somogyi László Szociális Szolgálat épületében. Az akkor 10 férőhellyel megkezdődött ellátás sikerének tudható be, hogy az önkormányzat idén néggyel bővítette a férőhelyek számát.
- Az elmúlt évben összesen 27 fő vette igénybe ezt a nappali ellátási formát. Közülük heten azóta bentlakásos intézményben lettek elhelyezve, sajnos három ellátottunk elhunyt, és vannak olyanok is, akiknek az állapota már másfajta gondoskodást igényel – mondta a kibővített helyiségek hivatalos, március 8-i átadóján Bálint Ramóna, a szociális szolgálat vezetője.

VAA 5049 copy
Az intézmény munkatársai számos tapasztalattal gazdagodtak az egy év alatt. Munkájuk rendkívüli türelmet és áldozatkészséget követel. Dömötör István alpolgármester ezt az odaadást megköszönve arról is beszélt, hogy az kerületi demens-ellátás eredményeire máshol is felfigyeltek.

VAA 5081 copy
- Ez a szolgáltatás mintegy úttörő kezdeményezésként indult el a XVIII. kerületben. Tudomásom szerint sem a fővárosban, sem pedig országosan nem nagyon található hasonló ellátási forma, aminek sikere elsősorban az abban dolgozók érdeme. A demenciával küzdő idősek gondozása teljes embert és odafigyelést igénylő feladat – fogalmazott Dömötör István, aki hozzátette, hogy az önkormányzatnak feltett szándéka tovább bővíteni a férőhelyek számát. – A felhalmozott tapasztalatok segítségével a jövőben is szeretnénk segíteni azoknak a családoknak, akik vállalják ezekek az idős embereknek az otthoni gondozását, hogy arra a 8-10 órára, amíg a hozzátartozójuk itt van, levegyük a gondot a vállukról.
Kucsák László országgyűlési képviselő szerint az elmúlt egy évben bebizonyosodott, hogy fontos és jó döntés volt létrehozni ezt a gondozási formát, és érdemes gondolkodni azon, hogy miként lehetne még jobban működtetni.