Visszatérés a munka világába

Írta:  P.A. 2017.03.13.

Több mint 400 munkakereső látogatott el az állásbörzére.

Közel 200 állásajánlatot kínáltak a munkaadók a XVIII. kerületi Kormányhivatal által szervezett március 9-i börzén. A Kondor Béla Közösségi Házban már a kapunyitás előtt jelentős tömeg várta az állásbörze kezdetét. A több mint 400 érdeklődő többek között a repülőtéri kiszolgáló cégek, vagy éppen a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkalehetőségei közül válogathatott.

VAA 5186 copy

A repülőtéren elsősorban a földi kiszolgáló személyzetbe, a különböző vendéglátó egységekhez, és az utas-biztonsági ellenőrzéshez kerestek munkatársakat. Az önkormányzat városüzemeltető cége – a festőtől a vagyonőrön és a nehézgépkezelőn át a takarítóig - szakipari, illetve betanított munkás pozíciókat kínált.

Személyes találkozás

A megjelent álláskeresőket a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésük érdekében személyre szabott szolgáltatásokkal - például pálya- és munkavállalási-, valamint jogi tanácsadással - is segíteni kívánták a szervezők. Emellett az önéletrajz megírásához is lehetett segítséget kérni.

VAA 5154 copy

Az állásbörze célja az volt, hogy közvetlen, személyes találkozással elősegítse a munkaadók és álláskeresők közötti kapcsolatfelvételt, valamint a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalók elsődleges munkaerő-piacra való visszatérését.

- Manapság azt, aki munkát keres, a legtöbb esetben csak úgy tudják alkalmazni a munkaadók, hogy előtte valamiféle képzést nyújtanak nekik – mondta Hodruszky Csaba, a XVIII. kerületi Kormányhivatal vezetője. – A börzén résztvevők nagy része nemrég került ki a közfoglalkoztatási programból. Amikor a kormány elindította ezt a programot, a szándéka az volt, hogy legyen valamilyen lépcsőfok ahhoz, hogy valaki a munkanélküli helyzetből visszakerüljön az elsődleges munkaerőpiacra. Több éves munkanélküliség után nagyon nehéz visszaszokni, mert vagy nincs meg a megfelelő képzettség, vagy maga az átalakult életritmus az akadály.

Szembenézni a kihívással

A börzén a regisztrációs pultnál lehetőség volt az álláskereső kiskönyv lepecsételtetésére is. Azok közül, akiknek lejárt a közfoglalkoztatása, sokan éltek is ezzel a lehetőséggel, mert ahhoz, hogy áprilistól újra ebbe a csoportba tartozhassanak, igazolniuk kell, hogy megpróbáltak visszajutni a munkaerőpiacra.

Tanfolyamok segítik az álláskeresőket

 

Az önkormányzatnak önként vállalt feladata, hogy igyekszik munkához juttatni a helyi lakosokat. Ennek kapcsán ígyekszik összehozni a munkaerőpiaci szereplőket a Norvég Alapnak a börzén is bemutatkozó projektje, ami a Liszt Ferenc repülőtér gazdaságfejlesztését ösztönzi új munkaerőpiaci szolgáltatásokkal.

A XVIII. kerület vezetése a Norvég Alappal közösen adta át tavaly az Űlői út 317. szám alatti tudásközpontot, ahol a munkaadókkal és a kormányhivatallal közösen próbálnak meg olyan ingyenes tanfolyamokat elindítani, amelyeknek az elvégzése után munkához is jut az álláskereső.

 

- Nagyon nagy kihívás ez, mert a munkakeresők nagy része egészségügyi, mentális problémák, vagy valamilyen családi körülmény matt nagyon nehezen hajlandó, vagy képes megjelenni az elsődleges munkaerőpiacon. Számukra továbbra is segítséget nyújt a közfoglalkoztatás, ami nem jelent nagy jövedelmet, de legalább valamiféle kötöttséget, munkalehetőséget ad – tette hozzá Hodruszky Csaba.

VAA 5195 copy

Az állásbörzén Kucsák László országgyűlési képviselő is jelen volt, és kiemelte, hogy a dél-pesti régiót tekintve jelentős létszámban látogattak el álláskeresők a közösségi házba.

- Nagyon fontos, hogy konkrét állásajánlatokkal találkozhattak az érdeklődők – mondta a politikus.