Alkotások és önkifejezés

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.03.15.

Tizenhetedik alkalommal mutatkoztak be a középiskolás tehetségek a Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Találkozók programsorozat keretében március 7-én a Kondor Béla Közösségi Házban.

A Kondor Béla Közösségi Ház nagy súlyt fektet a művészeti értékek közvetítésére, a tehetséggondozásra, a művészetet értő és befogadó közösség nevelésére. – Örömünkre szolgál, hogy már tizenhetedik éve rendezhetjük meg a Gyermek és Ifjúsági Művészeti Találkozók (GYIMT; a korábbi években Ifjúsági Művészeti Fesztivál) programsorozat keretében a középiskolások képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítását – mondta Császár Bíró Lilla, az intézmény igazgatója a megnyitón. – Az elmúlt években a pályázat olyan népszerűvé vált, hogy a fővároson kívül az ország különféle vidékeiről, településeiről is érkeztek pályaművek, ezért országos hatókörűvé bővítettük a felhívást.

VAA 5194 copy

– Az egyedülálló országos verseny kiállításán átfogó képet kaphatnak a látogatók a 14-18 éves korosztályhoz tartozó művészetek iránt érdeklődő fiatalok belső világáról, a több féle műfajban alkotókat foglalkoztató kérdésekről – mondta Varga Ferenc, a közösségi ház igazgatóhelyettes, médiaművész, a zsűri elnöke. – Az idén sokkal több és egységesebb anyagot kaptunk, mint a korábbi években. Ennek az lehet az oka, hogy a diákok és a felkészítő tanáraik már tudják azt, hogy milyen színvonalú munkákat értékel a zsűri. A legeredményesebbnek ítélt alkotásokat az önálló kifejezési formák keresése, a kreatív látásmód jellemez, valamint a technikai ismeretek készségszintű alkalmazása. Ezek mögött nagyon sok gyakorlás, igényes felkészülés rejlik, még akkor is, ha a végeredmény fiatalos, lendületes, energikus és látszólag egy-egy pillanatnyi benyomást rögzít. Talán ez a frissesség a legfontosabb jellemzője a legsikerültebb alkotásoknak.

„Találd ki, mit akarsz és igyekezz túlteljesíteni elvárásaidat (...) Gyakorolj rengeteget, és tedd nagyon magasra a lécet, válassz olyan távoli célt, amit csak nagyon nehezen érhetsz el. Mert ez a művész missziója: átlépni saját korlátait.” – idézte Paulo Coelho, neves brazíliai író szavait a médiaművész.

A beérkezett munkák közül ebben az évben is szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat és a kiállításra érdemeseket.

A kiállításon, és a pályázaton ismét sirkert arattak a sorozatok. E koncepciózus alkotások tág teret adnak egy-egy elképzelés átgondolására, különböző nézőpontok bemutatására. Az iparművészeti-szobrászati anyag zsűrizésénél is az igényes kivitelezés mellett a kreatív megközelítés is fontos szerepet játszott. A kiállított tárgyak egytől egyig tartalmaznak friss, sokszínű gondolati elemet tartalmaznak.

VAA 5187 copy

A zsűri tagja volt Bakos Tamás képzőművész, az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Kara Vizuális Tanszékének vezetője, Zele János képzőművész, Hidasi Zsófia textiltervező.

A képzőművészeti kategóriába 15 fővárosi és 10 vidéki intézményből 241 diák 395 alkotása, az iparművészetibe 7 fővárosi és 2 vidéki iskolából 109 alkotó 175 pályamunkája érkezett be. A diákoknak Galgóczy Zoltán alpolgármester és Varga Ferenc nyújtotta át a díjakat, valamint a kiállítás anyagát tartalmazó katalógust.

A képzőművészeti kategóriában Szabó Szilvia (Abigél Többcélú Intézmény, Debrecen), iparművészeti kategóriában Vértessy Dorottya (Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium) a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete díjasa. A zsűri a pályázók között számos különdíjat is kiosztott, valamint elismerésben részesítette a Fóti Népművészeti Szakgimnáziumot, és a Jelky András Iparművészeti Szakgimnáziumot.

A rendezvényen a Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium diákjai divatbemutatóval működtek közre.

A legsikeresebb pályamunkákat bemutató kiállítás március 28-ig tekinthető