Egy híján százéves plakátok

Írta:  2013.07.19.
Manno Miltiadész görög származású magyar művész alkotásaiból nyílt kiállítás július 8-án a Városháza Galériában.
Időutazásban lehet része annak, aki július 19-ig ellátogat a Városháza Galériába, és megtekinti Manno Miltiadész (1879–1935) különleges plakátjait, amelyek közül a „legfiatalabb” alkotás 82 éve, a legidősebb egy híján 100 éve készült. A tárlaton látható többek között a második francia–magyar futballmérkőzésre, a XII. Nemzetközi Evezősversenyre (1914), a Nemzeti Múzeumban rendezett sporttörténeti kiállításra (1926), a Nemzeti Sportuszodába invitáló plakát (1931), valamint a Rövidtávfutó rajtja és Birkózók című szobor is. A kiállított két tabló közül az egyiken a XIX–XX. századi görög származású magyar élsportolókat: Manno Miltiadészt és Glykais Gyula kardvívót (1893–1948) megörökítő fényképek láthatók, a másikon a két sportember életrajza olvasható.
A kora különleges egyéniségének számító Miltiadész ugyanis nemcsak grafikus, festő- és szobrászművész volt, hanem kiváló sportoló is. Úszóként, atlétaként, evezősként, labdarúgóként, kerékpárosként, síelőként, gyorskorcsolyázóként komoly – több esetben nemzetközi – sikereket ért el. Érthető tehát, hogy műveinek legkedveltebb témája a sport.
1932-ben Los Angelesben az olimpia szellemi versenyén hatalmas sikert ért el: a szobrászati kategóriában a Birkózók című alkotása ezüstérmes lett.
Glykais Gyula már 19 éves korában elkötelezte magát a kardvívás mellett. Mérnöki tanulmányai idején, 1912-ben lett tagja a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club vívó szakosztályának, 1923-ban a magyar válogatott tagjává választották. Háromszor volt Európa-bajnok egyéni, illetve csapatversenyben, és többször magyar bajnok.
– Ha valaki lemarad a kiállításról, jöjjön el augusztus 2-án az Aranyemberek nyomában című, görög származású tudósokat, építészeket bemutató tárlatra a Kondor Béla Közösségi Házba. Ott találkozhat ezzel az anyaggal is – mondta Papadimitropulosz Haridimosz, a XVIII. kerületi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
A kiállítás anyaga Raptisz Joannisz gyűjteménye, a tárlatot a görög nemzetiségi önkormányzat szervezte.