Példaképként állhatnak a többiek elé

Írta:  P.A. 2017.03.16.

A kerületi kitüntetéseket adták át a Rózsa Művelődési Házban.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, a hagyományokhoz híven kitüntetéseket adományozott. A Rózsa Művelődési Házban március 14-én tartott ünnepségen Ughy Attila polgármester köszöntötte a díjazottakat, köztük a Díszpolgári címet kapott Varjú Imre nyugalmazott plébánost.
VAA 5623 copy
Az önkormányzat évről-évre egy kedves kötelezettségének tesz eleget, amikor március 15-i nemzeti ünnep alkalmával díjazza azokat, akiket a saját szakterületükön a közösségért végzett munkájuk, vagy művészi tevékenységük okán példaképként állíthat a kerületben élők elé.


Történelmi alapok


Ughy Attila köszöntőjében elmondta, hogy mint minden ünnep, úgy az 1848-49-es szabadságharc emlékezete is a múltba repít.

Az önkormányzat 2017. évi díjazottjai

Díszpolgár

Varjú Imre

Varjú atya 1978–2003 között plébánosként szolgált a Pestszentlőrinci Főplébánián. 2010. évi nyugdíjba vonulása óta az Ibolya utcai kápolna teendőit látja el. Igazi közösségteremtő és közösségformáló ember. 1992-ben a főplébánia mellett helyet adott a Jézus Szíve Nővérek Társaságának, amely azóta is országszerte nagy szerepet vállal az ifjúság nevelésében. Varjú atya segítségével 1993 őszén indulhatott el a katolikus nevelés a plébánián kívül is, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában. 1994-ben kezdeményezésére nyitotta meg kapuit a Liliomkert Katolikus Óvoda. Ő volt az 1998 decemberében a Ferihegyi repülőtéren átadott kápolna első lelkésze. Szerényen, alázatosan és jóízű humorral szolgálja a körülötte élőket, igazi példakép. Imre atya 2016. október 23-án megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, majd november 12-én az Emberi méltóságért díjat.

„Pro Urbe Pestszentlőrinc-Pestszentimre” díj

Horváth Gábor

Földrajz-biológia szakos általános iskolai tanári diplomáját 1982-ben, egyetemi végzettségét 1989-ben szerezte meg. 1983 óta tanít a Kassa Utcai Általános Iskolában. Tanári munkáját kiemelkedően magas színvonalon végzi, a szakmája iránt mélységesen elkötelezett pedagógus. Első igazgatói kinevezését 1992-ben kapta. Az azóta eltelt 25 évben a nevelőtestület, a tanulók és a szülők bizalma és tisztelete töretlen iránta. Vezetői érdemeit demokratikus szellemének, inspiráló, előremozdító stílusának, gyermekszeretetének köszönheti. A megújulás mellett fontos számára az értékek megőrzése, a hagyományok ápolása is.

Huller Ágoston

A kerületi képzőművész hosszú évek óta szervezi fáradhatatlanul a helyi művészeti életben kiemelkedő jelentőségű kiállításokat, tárlatokat, művészeti találkozókat. Szervezője és egyben motorja az 5KOR Képzőművész Csoportnak, amely hazai és nemzetközi kiállításokon egyaránt sikeresen képviseli a kerületi alkotótevékenységet. Megalapítója és állandó organizátora a Magyar Festészet Napja kerületi kiállításainak. Kurátori tevékenységének köszönhetően jött létre az immár közel egy évtizedes Szamárfül című kiállítássorozat.

„Pestszentlőrinc-Pestszentimre kerületért” díj

Dr. Jászberényi József László

1996-ban diplomázott a Debreceni Egyetemen magyar-történelem-filozófia szakon, majd 2001-ben az egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában szerzett PhD-fokozatot. Számos magyar egyetemen és külföldi országban tanult, dolgozott, és végzett gerontológiai kutatásokat. Több nyelven beszél és tart előadásokat. 2009-től a Zsigmond Király Főiskola Gerontoedukációs Kutatóközpontját, 2011-től ezzel párhuzamosan a Szentendrei Aranykor Központot is vezeti. 2015-ben Pest megyéért emlékérmet kapott. Gerontológiai témában több könyve jelent meg már. 2011-ben Óbudán és Szentendrén indította útjára az 50 felettiek képzését. A 2012 szeptemberében induló Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Nyugdíjasok Akadémiájának főszervezője. Az élet legkülönfélébb területeit (napi politika, geopolitika, művészet-, civilizáció- és sporttörténet) felölelő érdeklődése megmutatkozik magas színvonalú, érdekes előadásaiban.

Művelődésért díj

Dr. Heilauf Zsuzsanna
történész-muzeológus, a Tomory Lajos Múzeum vezetője

Knizner Anikó
a Pestszentlőrinci Pitypang Óvoda vezetője

Tóth János
gombkötő- és paszománykészítő mester, történelmi viseletek kiegészítő díszítményeinek készítője

Kastélydombi Általános Iskola tantestülete

Pestszentimrei Közösségi Ház

„Gondoskodás az emberért” díj

Oroszné Dege Zsuzsanna
a Hétszínvirág Bölcsőde kisgyermeknevelője

Pantó Lászlóné
a Bababirodalom Bölcsőde vezetője

Pappné Gál Beatrix
a Csibész Családvédelmi Központ szakmai vezetője

Gyöngyvirág Szociális Szolgálat munkaközössége

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Sportérdemérem

Hámori Zsuzsanna
a H2O Synchro SE vezetőedzője

Pintér Béla
az 1908 SZAC KSE elnöke

„Mi szívügyünk” elismerő oklevél

Andrássy Géza
a Pestszentimrei Sportkör Egyesület volt elnöke

Buzsákiné Király Klára
a Pestszentlőrinci Nyitnikék Óvoda vezetője

Háló Gyula
a Pestszentimrei Baptista Gyülekezet lelkipásztora, a kerületi „cipősdoboz-akció” szervezője

Nagyné Kovács Mária
a Fáy u. 2. alatti 60 lakásos önkormányzati ingatlan gondnoka

Szigeti Ferenc
művelődésszervező, aki nyugdíjasként is aktív részt vállal a Rózsa Művelődési Ház és a kerület kulturális életében

SOFI utazó gyógypedagógusi munkaközössége

Kerületünk fiatal tehetsége

Lugosi Ali Dániel

A 17 éves klarinétművész 2014-ben megnyerte az MTVA Virtuózok komolyzenei tehetségkutató versenyét. Azóta számos sikert aratott nemzetközi versenyeken.

Tadissi Yves Martial

A magyar karate-utánpótlás kiemelkedő tehetségű tagja, 9 éve a karateválogatott tagja kumite (küzdelem) kategóriában. Korosztályában számos díjat nyert például Európa-bajnokságokon és világversenyeken.


- Ez esetben egy olyan forradalom és szabadságarcra emlékeztet bennünket, amelyből nem a siker és a győzelem fogalmainak segítségével emelhetünk át valamit a jelenbe, hanem sokkal inkább azoknak a jellemzőknek a felfedezésével, amelyek ezt a sokat tépett és marcangolt nemzetet 1000 éve működtetik. 1848-ban az ország, a nemzet, a haza és a hazaszeretet fogalmai voltak azok, amelyek összekovácsolták ezt a sokszínű nemzetet. A Kárpát-medencében testvér volt örmény, lengyel, horvát, szerb és magyar, és egységben családként szállt szembe az elnyomó Habsburg hatalommal. A forradalomra emlékezve olyan hősöket láthatunk, akik bár elporladtak, évről-évre megmutatják, hogyan kell hinni, összefogni, kitartani és küzdeni. Ezek azok a cölöpök, amelyek tartják a magyarság történelmét, és amelyek a legnagyobb viharokban is biztosan álltak.


A legnagyobb kincs az ember


A polgármester úgy fogalmazott, hogy a magyarság örökségét elpusztíthatatlanná és a népet halhatatlanná az a szellemi és lelki táplálék teszi, amelyek akkor kovácsolnak össze egy nemzetet, amikor a hazát kell megvédeni.

VAA 5803 copy
- Ugyanakkor egy nemzet történelme nem csak háborúkból áll. Nagy adomány, és Istentől kapott kegy a XVIII. kerület közösségének, hogy minden év március idusán újabb és újabb példaképeket tüntethetünk ki. Ők a legnagyobb kincseink. Embertestben, aranyszívvel. Olyan elhivatott szakemberek, kiváló művészek, elkötelezett lokálpatrióták, akik a ’48-as és az ’56-os hősök nemességét őrzik.

VAA 5701 copy
Ezért kötelességünk időről időre köszönetet mondani, és nem csak a tisztelet okán, bemutatni őket mindenkinek, aki csak kicsit is kételkedik az olyan értékekben, mint a hit, az összefogás, a hűség, a küzdelem s a feltétel nélküli szeretet.
A kitüntetések átadásán részt vett Kucsák László országgyűlési képviselő. Az elismeréseket Ughy Attilával együtt adta át Lévai István Zoltán, Galgóczy Zoltán, Dömötör István és Szarvas Attila alpolgármester.

VAA 5785 copy

Hír naptár

« December 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Csatlakozz közösségünkhöz