Megemlékezés Pestszentimrén

Írta:  Gönczöl András 2017.03.17.

Kossuth-nóták dallamaival fogadták az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján a Bányai Júlia emléktáblájánál tartott ünnepi megemlékezésre érkezőket a Nemes Vendéglőnél.

A március 13-i ünnepségen a közösségi ház vezetője, Ódor Katalin bevezetésként elmondta, hogy 15. alkalommal ünnepelhetnek Bányai Júlia emléktáblája előtt.
– Közös énekléssel díszített, szeretett hagyománnyá nőtte ki magát az esemény – tette hozzá.

VAA 5294 copy
A megemlékezésen ebben az évben Ujvári Miklósné, az Együtt Pestszentimréért Egyesület (EPE) elnöke mondott ünnepi beszédet.
Kitért Bányai Júlia izgalmas életútjára, s kiemelte abból a forradalom és szabadságharc idején vállalt szintén izgalmas, romantikus szerepét. Sárosy Gyula ügyvéddel kötött házassága a férj korai halála miatt rövid ideig tartott. A fiatal özvegy nem akart az időközben kitörő forradalom és szabadságharc eseményeinek semleges szemlélője lenni, ezért elhunyt férje nevén jelentkezett a nagyváradi zászlóaljba. Déva alá már őrmesteri rangban érkezett. Bátor, hazafias tetteit követően hadnaggyá, majd századossá léptették elő. „Sárosy százados” a magyar nőtársadalom egyik példaképévé vált. 1883-ban Kairóban érte a halál.

VAA 5298 copy
– A mai Júliák jelen vannak az államigazgatásban, a politikában, az oktatásban, az egészségügyben és a vállalkozásokban is. Mint nők, feleségek, édesanyák, dolgozó nők bátrak, harcosak és erősek. Példát mutatnak, példaképpé válhatnak. Feladatukat teljesítő kiskatonák, akik gyermekeiket nemzeti öntudatra, összetartozásra, a hagyományok megőrzésére tanítják – mondta az EPE elnöke.
Az emléktáblánál a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat nevében Bauer Ferenc képviselő koszorúzott, és koszorút helyeztek el a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társaság, az Együtt Pestszentimréért Egyesület, valamint az imrei általános iskolák, óvodák képviselői is.
Az ünnepség zenei aláfestését Szitás Kocka Andreának, a Dohnányi Ernő Zeneiskola tanárának citerajátéka adta.
A megemlékezésen részt vett Lévai István Zoltán alpolgármester is.