Akárcsak az ENSZ-ben

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.03.20.

Tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Karinthy Frigyes Gimnázium március 8–10. között az ENSZ-modell konferenciát (KarMUN – Karinthy Model United Nations).

A résztvevők nyolc magyar iskolából, valamint tizenhárom külföldi ország állami, illetve nemzetközi iskoláiból érkeztek, többek között amerikai, görög, horvát, lenyel, német, szlovák, török, ukrán nemzetiségű 14–19 éves fiatalok.

új. 7. A. KARMUN Kucsák
A konferencia igazi kihívása az, hogy a diákoknak nem a saját országuk, hanem egy másik ország álláspontjait, érvrendszerét kell képviselniük, ráadásul angol nyelven. Ez a koncepció alkalmat ad egy másik nemzet megismerésére, megértésére és a rugalmasság gyakorlására is. Az együttgondolkodás, az értő és sokoldalú kommunikáció adja az ENSZ-modell konferenciák igazi értékét.

A fenntartható fejlődésért


A megnyitó ünnepséget évek óta a Parlament felsőházi termében tartják, országgyűlési képviselők részvételével, a társadalmi, gazdasági, tudományos, kulturális, politikai élet kiemelkedő személyiségeinek előadásaival.
Az idén az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) képviseletében Ariella Glinni, Erdős André volt ENSZ-nagykövet, Kucsák László országgyűlési képviselő, Galgóczy Zoltán alpolgármester, Hutai László, a Karinthy Frigyes Gimnázium igazgatója és Volom András, Magyarország első ENSZ-ifjúsági küldöttje mondott beszédet.

17192471 átméretezve
A további két napon az ENSZ tényleges bizottságainak munkáját modellező üléseken folyt a munka. Az idén a fenntartható fejlődés volt a téma. A program 17 pontját az ENSZ 2015-ben publikálta, és a célok megvalósítását 2030-ra tűzte ki.

IMG 148908 átméretezve
Az olasz származású Ha Joon Lee Athénból, egy nemzetiségi iskolából érkezett. – Harmadik alkalommal vettem részt a KarMUN-rendezvényen. Nagyon tetszett a program, különösen az esti összejövetelek, ahol megismerkedhettünk egymással – mesélte. – Az egész eseménynek nagyon jó „összezáró” hatása volt, számos külföldi barátra tehettünk szert. Ezúttal Oroszországot képviseltem. Szó esett a biológiai hadviselésről, ami elég szerteágazó és izgalmas téma, illetve a Csendes-óceánt érintő környezetvédelmi problémákról is, amelyekről eltérő az egyes országok véleménye.

A világ komoly dolgai


A Németországból érkező Bettina Hanisch Kanadát képviselte a konferencián.

17191637 átméretezve
– Nagyon fejlett ország, és a legtöbb problémát nagyon jól kezelik – mondta Bettina. – A vitatémánk a fejlődő országokban tapasztalható gyakori emberrablás volt. Nekem a nyitóceremónia tetszett a legjobban, mert nagyon menő, hogy beengedtek minket a Parlamentbe, ahol a magyar miniszterek tárgyalnak. Ráadásul nagyon szép az épület.
Hu-Yang Bálintot, a Karinthy gimnázium diákját Franciaország „delegálta”.

Az ENSZ-modell


Az ENSZ-modell (Model United Nations) program azt a célt tűzte maga elé, hogy olyan fórumot teremtsen a világ diákjai számára, ahol gondolatokat cserélhetnek az aktuális nemzetközi problémákról, háborúról és békéről, klímaváltozásról és környezetszennyezésről, kultúráról és oktatásról, azaz a jövőre is ható globális kérdésekről. Eközben a fiatalok elsajátíthatják a diplomácia alapjait, és fejleszthetik a vitakultúrájukat – mindezt angol nyelven.


– Az ülések izgalmasak voltak, és közelebbről is meg tudtunk ismerkedni egymással a bizottságban. A világ nagyhatalmainak együttműködését próbáltuk elérni a szíriai polgárháborúval kapcsolatban. Tetszett a konferencia, és az is elképzelhető, hogy a jövőben hasonló dologgal fogok foglalkozni.
A szintén karinthys Molnár Dorina volt az idei KarMUN-on az ENSZ főtitkárhelyettese:
– Ez a negyedik KarMUN, amin részt veszek különböző pozíciókban, de külföldi MUN-okon is voltam már. Szerintem zseniális ötlet, hogy a felnövekvő generációt, azaz minket bevonnak „a világ komoly dolgaiba”, mindezt izgalmasan, érdekesen. Ráadásul a KarMUN minden évben nagyon sok új élményt, külföldi és hazai barátot hoz.

7. A. KarMUN Galgóczy Zoli 2017