Az 1848-as óvodások

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.03.16.

Ünnepeljünk méltó módon címmel emlékeztek meg a Zenevár Óvoda apróságai a március 15-i forradalmi eseményekről.

Egy óvodás kisgyermeknek játékosan lehet elmesélni, hogy mit ünnepelünk március 15-én. Ehhez nyújtott segítséget a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Közoktatásért Közalapítvány pályázata, amelyen 80 ezer forintot nyert el a Zenevár Óvoda erre a rendhagyó megemlékezésre.

092853 v átméretezve
– Az ünnepséget kerületi bemutató keretén belül valósítottuk meg, hogy nyitottá tegyük a rendezvényt az érdeklődő óvodapedagógusoknak is, és szerettünk volna a kisgyermekeknek e nehéz téma feldolgozásához segítséget nyújtani – mondta Vecsei Brigitta, a Zenevár Óvoda vezetője. – Az intézményben hat helyszínen, sátrakban, mesébe ágyazva szerezhettek ismereteket az óvodásaink az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. A sátrak dekorációja, a zene és a gyerekeket körülvevő tárgyak is ünnepi hangulatot árasztottak, és visszarepítették őket a forradalmi időkbe.

 111849 1 v átméretezve
A zenei sátorban a korábban tanult katonai mondókákat, dalokat elevenítették fel, valamint megismerkedhettek a magyar nemzeti zászló színeivel, a kézművessátorban pedig a kokárdával és színeinek jelentésével, és természetesen ez utóbbiban kézműveskedhettek is. A következő helyszínen zenei forgatag várta őket, ahol többek között a korabeli, egyszerű tánclépéseket, katonai vonulást gyakorolhatták. A hadszíntér sátorban a forradalom idején a harcmezőn használatos fegyverekről, és a csata érzelmi hátteréről beszélgettek az óvónők a gyerekekkel. A másik színhelyen a drámajátékok sora várta őket, különböző huszáros „varázslatokkal”. Az óvodások megismerkedhettek a régmúlt idők egyenruhájával, egyebek mellett a huszárok öltözetével is. A bátorságpróba sátorban pedig kiképzésen vehettek részt, ahol nehezített mozgásos feladatok várták őket, ugyanis várat kellett építeniük, majd visszaszerezniük az ellenségtől, és kaptak néhány információt a korabeli várak történetéről is.
Az ünnepi programot Muzsikás Péter Toborzó című zenés műsora zárta.