Jót, frisset olcsón - megnyílt a pestszentimrei kistermelői piac

Írta:  2013.07.22.
Régi álma vált valóra a pestszentimreieknek azzal, hogy július 20-án, szombaton termelői piac nyílt a Sportkastély mögötti füves területen.
 
 
 
A pestszentimreiek lakossági fórumon azzal a kéréssel fordultak az önkormányzathoz, hogy lehetőségük legyen magyar termelőktől magyar árut vásárolni.
A képviselő-testület úgy határozott, hogy támogatja a lakossági kezdeményezést, hiszen egy teljesen új modell létrehozásáról van szó, ez sem a Lőrinci Piacnak, sem a Havanna-piacnak nem jelent majd konkurenciát, inkább egy olyan kereskedelmi formát honosít meg itt, amelyre komoly lakossági igény mutatkozik: a termelői piacot.
A helyi vásárlók közvetlenül a gazdáktól vásárolhatják meg ezentúl a friss terményeket és a feldolgozott termékeket.
Termelői piac Imrén
Az ünnepélyes megnyitón részt vett Gombos Zoltán Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője, Ughy Attila polgármester, országgyűlési képviselő, Lévai István Zoltán alpolgármester, Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő.
– Közel 20 év után újra van saját piaca a városrészben élőknek, ráadásul kizárólag eredetigazolt magyar termékekkel – mondta Kaszás Attila, a Termelői.hu Kft. ügyvezetője. – A termelők az első alkalommal nem számítottak ekkora érdeklődésre. A tíz órára sok termelőnek már a második szállítmány árut kellett kihozatnia, mert három óra alatt mindent eladott.
Az ügyvezetőtől azt is megtudhattuk a megnyitón, hogy a pestszentimrei termelői piacból a kerületi iskolások is profitálhatnak, ugyanis a gazdákkal kialakuló kapcsolat révén a gyerekek ellátogathatnak oda, ahonnan a termények és késztermékek származnak.
A tulajdonos gazdák közreműködésével lehetőségük nyílik megtekinteni, hogy miként működik egy gazdaság, megismerkedhetnek a gazdálkodás feladataival, az egyes munkafolyamatokkal, a termelés fázisaival és minden kapcsolódó teendővel.
Gombos Zoltán, a vidékfejlesztési minisztérium főosztályvezetője gratulált az önkormányzat vezetőinek és munkatársainak a piac létrejöttéhez. A főosztályvezető elmondta, hogy a kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium a törvények és jogszabályok módosításával lehetővé tette, hogy a gazdák közvetlenül eljuttathatják áruikat a fogyasztókhoz.
A termelői piacok lehetővé teszik, hogy a magyar termelők, közvetítő kereskedők nélkül juttathassák el friss, ellenőrzött terményeiket a vásárlókhoz.
Piac bizalmi alapon
Ughy Attila bevezetőjében egy régi magyar mondást idézett: ”A gazda szeme hizlalja a jószágot”. – Ez lehet a mottó, ami miatt jobban szeretjük, ha közvetlenül a termelőtől vásárolhatunk – hangsúlyozta a polgármester. – A paprika, paradicsom, és egyéb termék nem több ezer kilométer távolságból érkezik az üzletbe, hanem a környékbeli gazdák termelik meg és hozzák el a pestszentimrei piacra. Nagyon fontos, hogy a termelő közvetlen kapcsolatban legyen a vásárlóval, mert ez  biztonságot is jelent.
A személyes ismeretség a garancia arra, hogy az az áru, amit megveszünk, nem csupán egyszerű kereskedelmi, hanem bizalmi ügylet is. A termelő arcát adja a termékéhez, ezért megbízunk benne, és rendszeresen nála vásárolunk. Ezzel segítve őt, hogy helyben meg tudjon élni.
Szombatonként jövünk!
Tiborcz Eszter különböző ízesítésű kecskesajtot árult a piacon. Aki megállt a standjánál kóstolóval kínálta, aminek volt is foganatja, mert sokan vásároltak a finom sajtokból. – Csabdiból érkeztem – mondta. – A település Bicske mellett található. Harmincöt fejőskecskénk van, kecskesajtot készítünk. Örömmel éltünk a lehetőséggel, hogy itt áruljunk, de nem gondoltuk, hogy ekkora lesz az érdeklődés a portékáink iránt.
Nagy László málnát árult, egy pillanatra sem állt meg a kiszolgálással, mert hosszú sorban várakoztak a vevők a sátránál.
– Mikolai a málnám, a Börzsönyből való. Ezután minden szombaton itt leszünk az imrei piacon a termékeinkkel.
– Jó ötletnek találom a termelői piac megnyitását, magam is felvetettem lakossági fórumon, hogy Pestszentiméren is szükség volna piacra – mondta Újvári Judit, tősgyökeres pestszentimrei lakos. – Örülök, hogy végre megnyílt, de egyenlőre kevésnek találom az árust.
– Üdvözlöm a kezdeményezést, és nagyon szurkolok, hogy jól működjön a piac – mondta Búcsú Imréné, aki 1940-től lakik a településen. – Kijöttem a megnyitóra, mert úgy gondolom, hogy helytörténeti eseménynek számít, hogy Imrének ismét van piaca. Ha itt megkapok mindent, amire szükségem van, akkor rendszeresen jövök majd ide vásárolni.
Termelői piac Pestszentimrén
Minden szombaton reggel 6 órától délután 13 óráig várja a vásárlókat a szezonnak megfelelő, elfogadható áron értékesített, kiváló minőségű, magyar áruval a Sportkastély mögötti füves területen.