A kerület tanítója

Írta:  2013.07.31.
Nagyné Manczinger Anikó lett az idén „A kerület tanítója”. A Kondor Béla Általános Iskola pedagógusa a pályán eltöltött eredményes, lelkiismeretes szakmai munkájáért nyerte el a címet.
Nagyné Manczinger Anikó is több mint három évtizede mutatja meg diákjainak, hogy miként arassák le saját gondolataik gyümölcseit.
A kerület tanítója találkozásunkkor lelkesen, meleg szívvel mesélt tanítványairól, iskolájáról, hivatásáról… Beszélgetésünk alatt többször eszembe jutott, milyen jó lehet annak a kisgyereknek, akit ő tanít meg a betűvetés, számolás, olvasás tudományára, az egymásra való odafigyelésre, toleranciára...
Szerencsés véletlen
– Először biológia-földrajztanár akartam lenni, de miután vidéki felsőfokú intézménybe vettek fel, átjelentkeztem a Budapesti Tanítóképző Főiskolára – említette a kezdeteket a tanítónő. – Később Pesten is lett volna lehetőségem korábbi álmaim megvalósítására, de akkor már nem akartam váltani, mert úgy éreztem, hogy a helyemen vagyok. 1981-től dolgozom pedagógusként, 1982-től vagyok a Kondor Béla Általános Iskola tanítója. Nagyon szeretem az alsó tagozatos korosztályt, mert a kicsik rendkívül igénylik a törődésünket, a szeretetünket.
A guruló
Anikó az alsó tagozatos gyerekeket négy évig tanítja, és napközis foglalkozást is tart egy kolleganőjével párban.
Egyik nap délelőtt tanít, délután pedig pedagógustársa tart napközis foglalkozást az osztálynak, másnap cserélnek… Ezt a tanítási formát „gurulónak hívják”, s azért nagyon hasznos, mert így a tanítók nemcsak tanórai arcát ismerik meg a gyerekeknek, hanem azt is, hogy viselkednek kötetlenebb keretek között.
– A gyerekek teljesen mások délelőtt, mint délután – mondta Anikó. – Van olyan diákom, aki nagyon okos, szorgalmas, jó tanuló, azonban a napköziben gondok vannak a magaviseletével, kihúzza magát a közösségből, nem segít a társainak...De olyan közepesen tanuló diákom is van, aki délután rosszalkodik ugyan, de nagyon jó lelke van, gondoskodó, segítőkész. Ez a jó tulajdonsága a tanítási órán nem derül ki, ott csak azt látom, milyenek a képességei.
Nincs recept
A tanítónő kifejtette, hogy minden gyereket az érdeklődési köre felől kell megközelíteni. Az elmúlt években volt olyan osztálya is, amely szinte fiúkból állt, ezért neki is tájékozódnia kellett a külföldi kosárlabdacsapatokról, mert azzal lehetett „megfogni” őket. – A fiúk tágra nyílt szemmel csodálkoztak, hogy ismerem a csapatokat, és felnéztek rám…– mondta a pedagógus.
(Alcím) A kerület tanítója
„Nagyné Manczinger Anikó osztályfőnökként igyekszik maximális segítséget nyújtani tanítványainak a nevelés, az oktatás valamennyi területén. Segíti a felzárkóztatást, a tehetséges tanulók kibontakozását. Sok energiát fektet az intézmény céljainak, feladatainak megvalósításában, őrizve hagyományainkat, újakat teremtve. Évről évre kerületi bemutató tanórákkal és napközis foglalkozásokkal segíti a pedagógusok szakmai továbbképzését. Szakmai munkája elismeréseként az Apáczai Tankönyvkiadó felkérésére is tartott bemutató órát. Minden évben részt vesz a főiskolai hallgatók gyakorlati képzésében, vizsgatanításaik megszervezésében, értékelésében. A pályakezdők, új kollégák mindig számíthatnak több mint 30 éves szakmai tapasztalatára” – fogalmazott Vida Béla, a Kondor iskola igazgatója.
A lényeg
– A gyerekek több dolgot jobban látnak, mint mi, felnőttek és sok mindenről van határozott véleményük – magyarázta a tanítónő. – Azonban meg kell tanulniuk, hogy mindezt úgy közöljék, hogy ne sértsék meg a másik embert.
Az iskolában egy adott mennyiségű tananyagot kell elsajátítani, de valójában nem ez a lényeg! A gyerekeket arra kell megtanítani, hogy becsületesek, tisztességesek legyenek, a mondandójukat megfelelően közöljék és álljanak ki önmagukért.
Türelemre nevelés
Az alsó tagozatban a diákoknak a toleranciára való neveléséhez az állatasszisztált oktatást használják, amelynek alapötletét Lesnyák Mária, a Kondor iskola pedagógusa Ausztriából hozta. A program során a gyerekek heti rendszerességgel olyan tanórákon vesznek részt, amelyeken kutyával együtt, vagy csupán jelenlétében hajtanak végre feladatokat, sajátítanak el új anyagot, gyakorolják, rögzítik a már megtanultakat. A testnevelésórákon a kutyákkal együtt mozognak, felszabadultan játszanak, a mozgáskoordinációt és a koncentrációt fejlesztő feladatokat hajtanak végre.
Empátiára nevelés
Ha valamelyik tanítványomnak problémája van, nem szólunk hozzá, aznap békén hagyjuk, vagy kihívom a folyosóra: „gyere ki, beszéljük meg”. A diákjaim tudják, hogy soha senkinek nem mondom el, hogy miről beszélgettünk.