Észszerűbb a rendőri munka finanszírozása

Írta:  K.Gy, 2017.03.30.

Támogatásról és a készülő BMX-pálya felszereléséről is szavazott a képviselő-testület.

A rendőrség kevesebb, a közterület-felügyelet hamarosan több pénzt kap. A közrendvédelem nem lesz drágább, de hatékonyabban működhet majd. Többek között erről döntött az önkormányzat képviselő-testülete a rendkívüli ülésén.

VAA 8766 copy

Viharosan kezdődött a képviselő-testület március 24-i rendkívüli ülése. Két napirend előtti felszólalást is jelzett a házelnök az ülés kezdetén, mindkettő témája ugyanaz volt, és a kettő együtt komoly vitát gerjesztett. Makai Tibor (Jobbik) megdöbbenését fejezte ki, mivel a március 15-i ellenzéki tüntetésről készült Pesti Srácok-féle videofelvételen, amely az interneten gyorsan forgott körbe, a sípolók között felfedezte Mérő Pétert, az Együtt XVIII. kerületi önkormányzati képviselőjét. Makai szerint Mérő viselkedése és a hírportálnak adott nyilatkozata nem volt méltó képviselői tisztéhez, ezért felszólította őt, hogy mondjon le a mandátumáról. A másik napirend előtti felszólalásban Tóth Kálmán (Fidesz-KDNP) mondta el, hogy Mérőnek elsősorban a nyilatkozata volt kifogásolható, amellyel egyszerre sértette meg az őt kérdező riportert, az ünnepséget és a közvéleményt. Ezért ő is lemondásra szólította fel a képviselőtársát.
Mérő Péter azzal érvelt, hogy az interneten manipulált videót lehet látni. Ezzel Bauer Ferenc (Fidesz-KDNP) szállt vitába, hozzátéve, hogy Mérő viselkedése nemcsak rá és a pártjára hoz szégyent, hanem a képviselő-testületre is. Ughy Attila polgármester a vita zárásaképpen úgy fogalmazott, sajnálja, hogy az ülés elején ahelyett, hogy a hatvan éve aláírt Római Szerződésről és az Európai Unió alapjainak lerakásáról emlékeztek volna meg, a képviselői munkához valóban méltatlan nyilatkozatról kellett beszélniük.

BMX-pálya modern rajtgéppel

Egy ponton módosította a képviselő-testület a Bókay-kertbe tervezett gördeszka- és BMX-pálya tervezésével kapcsolatos korábbi határozatát. Az önkormányzat modern, a sportág elvárásainak megfelelő, versenyek szervezésére is alkalmas BMX-pályát kíván megvalósítani a kert teniszpályák mögötti részén, ezért folyamatosan alakulnak az elképzelések. A mostani módosítás lényege az, hogy a rajtterületre nem építenek zajvédő falat. Kassai Dániel (LMP) hozzászólásában megkérdezte, mi az oka az építmény elhagyásának, és mi a garancia arra, hogy az egyébként üdvözlendő pályán folyó sportélet nem zavarja majd a kert mellett lakókat. Kissné Baumann Gizella, a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportszakmai igazgatója, a projekt egyik menedzsere elmondta, hogy a zajvédő fal ára 3,5-4 millió forint lett volna. Az önkormányzat egyeztetett a BMX-szövetséggel, így időközben kiderült, hogy létezik modernebb megoldás is: olyan rajtgép, amely nem kelt zajt, tehát ezért nem épül meg. Ráadásul ennek az ára megegyezik az eredetileg tervezett faléval – ezt a két elemet cserélték a tervezés során. Lévai István Zoltán alpolgármester hozzátette, hogy a Bókay-kerti rendezvények miatt folyamatosan konzultál az önkormányzat a környéken élőkkel, s a BMX-pálya ügyében Tóth Kálmán, a körzet képviselője felvette már a kapcsolatot az érintett lakókkal.

A kevesebb több

Csökkentette a képviselő-testület a rendőri túlmunkára adott támogatás keretösszegét. A javaslat először vitára sarkallta az ellenzéki képviselőket, elsősorban Ferencz István (DK) fogalmazott meg kérdéseket. Ezekre az ülésen jelen lévő Minyóczki Árpád alezredes, a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője adott szakmai válaszokat. Elmondta, hogy a rendőri túlmunka időkeretét egy uniós jogszabály határozza meg, s az időkeret 50 százalékát a kerületi kapitányságok a főkapitányi döntés értelmében olyan feladatok elvégzésére fordíthatják, amelyeket az önkormányzat finanszíroz. Az elmúlt években kiderült azonban, hogy ezt az időkeretet a helyi rendőrök nem tudják teljes mértékben kihasználni, mivel fővárosi feladatokat is el kell látniuk. Ezért kevesebb erre fordítható támogatásra van szükség. Lévai István Zoltán alpolgármester hozzátette, hogy az önkormányzat továbbra is maximálisan részt kíván venni a közrendvédelem szervezésében. Tájékoztatása szerint a megtakarított összeget a közeljövőben a közterület-felügyelet speciális feladatainak finanszírozására kívánják fordítani.

VAA 2286 copy