Párásító kapuk a hőség ellen

Írta:  2013.08.08.
Párásító kapukkal teszi elviselhetőbbé a kánikulát szabadban dolgozó munkatársai számára a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt.
Párásító kapukkal teszi elviselhetőbbé a kánikulát szabadban dolgozó munkatársai számára a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. A saját gyártásban elkészült négy kaput augusztus 7-én helyezte üzembe a városüzemeltető cég. Az új kapuk a későbbiekben különböző rendezvényeken is felhasználhatók lesznek.

A hőmérsékleti rekordokat döntögető augusztusi forróságban a szabadban lévőknek felüdülést jelent a hűsítő vízpermet. A komfortérzet javítására kiváló megoldás a párásító kapu.
- Négy hordozható kaput helyeztünk üzembe, az első kettőt a Kapocs utcai iskolánál. A mobilitásnak köszönhetően egy nap alatt több helyszínen is használhatók. Azokban az iskolákban, óvodákban, illetve parkokban használjuk, amelyek környékén dolgozunk – mondta Lepsényi Tibor, a Városgazda Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának igazgatója. – Az első napon a mélyépítők és a kertészek használják. A művezetők másfél, két óránként viszik új helyszínre a kapukat.

Víztakarékos megoldás

A kapukat saját gyártásban, így rendkívül olcsón, darabonként néhány tízezer forintos költséggel készítette el a Városgazda. A vízporlasztó technológiának köszönhetően olcsón üzemeltethetők ezek a szerkezetek.
- A permetezők egy órányi folyamatos működés alatt kevesebb mint10 liter vizet fogyasztanak – mondta Lepsényi Tibor. – Ezekben a napokban mintegy 90-100 munkatársunk dolgozik terepen. A mélyépítőkön és kertészeken kívül a kommunális hulladékgyűjtők és a játszótér karbantartók is. A kapukat addig használjuk, amíg az időjárás megköveteli. Utána raktározzuk és később bármikor elővehetjük.

Rövidebb munkaidő

A Városgazda hőségriadó tervének fontos eleme, hogy augusztusban reggel 7 órától 13 óráig dolgoznak a munkatársak, így a legnagyobb hőséget igyekeznek elkerülni.

- Újdonság idén, hogy a vízen kívül dinnyét is adunk a kollégáknak. Naponta mintegy 15 nagy dinnyét osztunk szét, és már az első visszajelzések kedvezőek voltak, munkatársaink nagyon örültek a hűsítő, lédús gyümölcsnek – mondta Lepsényi Tibor.
A divízió igazgató a kapukra visszatérve hozzátette, hogy azoknak a jövőben nem csak a Városgazda munkatársai, hanem a kerület lakosai is hasznát vehetik.
- Ha a hőmérséklet úgy alakul akár még idén, például a Szeptemberi Kóstolón vagy bármely önkormányzati rendezvényen felállíthatók lesznek a párásító kapuk.