Pusztított a tűz, leégett a családi ház

Írta:  Róth Ferenc 2017.04.01.

Borzasztó nap volt a Kovács család és benne a kiváló speciális sportoló, a cselgáncsozó Mihály számára december 23.

Borzasztó nap volt a Kovács család és benne a kiváló speciális sportoló, a cselgáncsozó Mihály számára december 23-. Leégett a Baross utcai családi házuk, fedél nélkül maradtak. Az azóta eltelt időszakról kérdeztük az édesapát, idősebb Kovács Mihályt.

VAA 3722 copy

A Kassa utcai iskolában február 25-én megrendezett viadalon tatamira lépett Kovács Mihály – Misu – is, aki a szüleivel együtt borzalmas napokat élt át a múlt év végén. Egy nappal a karácsonyi ünnepek előtt fedél nélkül maradtak, mert leégett a házuk.
Szerencsére, de elsősorban sokak segítségének köszönhetően, ma már nem elsősorban arról kell beszélni, hogy mi történt akkor, hanem arról, hogy ismét bebizonyosodott: a bajban sokan állnak a szerencsétlenül jártak mellé.

Égtek a „kincsek” is


A legutóbbi karácsonyt is úgy várta a család, mint azt megelőzően már sokat. Az édesanya készült az estére, az édesapa a szobájában volt az emeleten, Misu pedig lent, a földszinten. Az ő hangjára riadtak, hallva, hogy ég a ház. Égett és égett... Mentették a menthetőt – s hiába érkeztek ki hamar a tűzoltók, lakhatatlanná vált a ház, egyik pillanatról a másikra felfoghatatlanul nehéz helyzet elé állítva a családot.
Az apa, a 67 éves Kovács Mihály így emlékezett vissza:

Ungvári is segített


A kiváló kolléga, sporttárs, az olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa, a válogatott tagja, Ungvári Miklós is segített. Sportfelszerelésekkel, dzsúdóruhákkal ajándékozta meg Misut. Ha már az érmek a tűzbe vesztek, legalább az edzései zavartalanok legyenek. Miklós e nemes tettével tán a legnagyobb sikerre lehet büszke fényes pályafutása során...


– Misu kiabált, hogy baj van, ég a ház! Hirtelenjében azt sem tudtuk, mihez kezdjünk. Nem sokkal később már itt voltak a tűzoltók, de ők sem tudták megakadályozni, hogy ne az történjen, amit a lángok akarnak. Nem szívesen beszélek erről, s nem is kívánom senkinek, hogy átélje. A lényeg az, hogy a mai napig albérletben lakunk havi százezret fizetve. Lehet ugyan élni ott, de gondoljon bele: mindenünk odalett. Minden, amit el lehet képzelni.
Misu „kincsei” is. Azok az érmek, amiket dzsúdósként szerzett, köztük az az ezüst, amelyet a Los Angeles-i speciális olimpián nyert.

Idegenek is segítettek


A 32 éves fiatalemberen ma már nem látszik, hogy mit élt át a szüleivel. Edz, versenyez, de azért természetesen nyomot hagytak benne a történtek.

Ha adnak, megköszönik

 

Kovács Mihály, a XVIII. kerületi SOFI cselgáncsozója, 2015-ben tagja volt a Los Angeles-i Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon szereplő magyar csapatnak.
Akinek módjában áll adakozni, a következő számlára utalhat: Kovács Mihály, Budapest Bank, 10103881-73283300-01003000.


– Nagyon megviselt bennünket, de túlleszünk rajta, erősnek kell lennünk – mondta, aztán már ment is vissza melegíteni, mert neki azon a napon a tatamin kellett bizonyítania.
Nézzük, már amennyire lehet, a tűzeset „jó” oldalát... Összefogtak az emberek, aki tudott, segített. Az önkormányzat 100 ezer forintos gyorssegélyén túl is érkeztek összegek a család bankszámlájára.
– A biztosító több mint öt és fél milliót utalt eddig, s Misu fiunknak is küldtek közel egymilliót. Vadidegenek is, amire természetesen nem mondhatok mást, mint hogy köszönjük – mondta az édesapa. – Misu ma már jól van, kemény, mint a kő, tud a sportolásra figyelni.

Bajban ismerszik meg


A fiatalember edzője, Juhász József elmondta, hogy az egyesülete, a Kassa SE is összefogott, s amennyivel tudta, megpróbálta enyhíteni a tűz okozta károkat.
A sok-sok segítő szándék ellenére a tragédiáról még nem beszélhetünk múlt időben, de az első megrázkódtatáson már túlvan a Kovács család. Azzal az érzéssel gazdagodva, hogy a bajban sok emberre lehet számítani.