Ülésezett a diákparlament

Írta:  P.A. 2017.04.05.

A visszatérő témák – mint amilyen az iskolák energetikai korszerűsítése vagy az oktatás – mellett több új kérdés is felvetődött a kerületi diákparlament március 27-én tartott idei ülésén.


Az Eötvös Loránd Általános Iskola küldöttei az intézmény udvarán lévő nyárfák virágzása által okozott kellemetlenségek miatt kérték az önkormányzat segítségét, míg a Darus Utcai Általános Iskola végzős diákjai a középiskolai előkészítők időpontjának a saját tanóráikkal való összehangolását szeretnék elérni. Ugyanis az iskolában az utolsó óra mindössze 15 perccel az előkészítő kezdete előtt érv éget, és ennyi idő alatt nem lehet átérni egyik intézményből a másikba.

VAA 7590 copy
Kirrné Feicht Ágnesnek, a XVIII. kerület főkertészének írásbeli válaszából kiderült, hogy a nyárfák ökológiailag hasznos növények, ezért a kivágásuk csak akkor indokolt, ha elöregedtek és balesetveszélyesek. A virágzás okozta problémát a fák visszavágásával lehet orvosolni.
Az előkészítők időpontjának egyeztetésében a gyerekek a Külső-pesti Tankerületi Központ segítségére számíthatnak.
Figyelemre méltók voltak a Gloriett Sportiskolai Általános Iskola tanulóinak kérései is, amelyek egyrészt több parkolóhely kiépítésére, másrészt az iskola autóbusszal való könnyebb megközelíthetőségére vonatkoztak. A diákparlament ülését levezető Galgóczy Zoltán alpolgármester azt válaszolta, hogy az önkormányzat tervei között szerepel az iskola körüli parkolás megoldása, az autóbuszok útvonalának ügyében pedig az önkormányzat felveszi a kapcsolatot a BKK Zrt. illetékeseivel.

VAA 7580 copy
Amint azt az ülés kezdete előtt a küldötteket köszöntő Ughy Attila is hangsúlyozta, a diákparlament célja az, hogy a gyerekek hallathassák a hangjukat, elmondhassák az észrevételeiket. A polgármester megdicsérte az előterjesztéseket, mert véleménye szerint volt köztük olyan is, amelyik megfogalmazásában, pontosságában akár a valódi parlamentben vagy az önkormányzat testületi ülésén is megállta volna a helyét.
A rendezvénynek idén adott először otthont az önkormányzat tanácsterme, ahol Galgóczy Zoltán beszélt a gyerekeknek arról, hogyan is dolgozik a helyi képviselő-testület.