A Szamárfül és a Rés

Írta:  Fülep Erzsébet 2017.04.06.

Nyolcadszor szervezte meg az 5KOR Képzőművész Csoport az április 1-jéhez kapcsolódó humoros kiállítást a Kondor Béla Közösségi Házban.

Április elseje a bolondság, a tréfálkozás napja. Ilyenkor sok minden megengedhető, és az ötletes tréfákon nem illik megsértődni, a jól irányzott poénok üdítően hatnak az emberre.
Az évente megrendezett Szamárfül kiállítás lényege az, hogy a szervezők egyetlen szót jelölnek meg témaként, amelynek jegyében a kiállítók tetszőleges műfajban, szabadon választott technikával készíthetnek alkotásokat. A tárlat híre már régen túlnőtt a kerület, a főváros, sőt az ország határain is, például idén Csehországból és Iránból is érkeztek képzőművészeti alkotások. A „jelszó” ezúttal a rés volt.

VAA 8391 copy
– A rés hívószónak nem volt konkrét, aktuális oka – magyarázta Árvay Zolta képzőművész, az 5KOR tagja, aki az ötletgazda Huller Ágoston betegsége miatt idén egyedül szervezte meg a találkozót. – Inkább valami meghökkentő és kíváncsiságot keltő titok, mint az előző címek, például a Tévedés, az Étlap vagy éppen a Törékeny... Mint a korábban megadott szavak, ez is azonnal gondolkodásra késztetett mindenkit, azonnal ötleteket hozott elő az élet számos területéről. A szürkeállományt alaposan megdolgoztató feladat ellenére örömmel jelentkeztek az alkotók a kiállításra.

VAA 8299 copy
A Rés című tárlat megnyitóján Császár Bíró Lilla, a Kondor Béla Közösségi Ház vezetője üdvözölte a vendégeket, majd Kucsák László országgyűlési képviselő a tőle megszokott módon humoros köszöntőt mondott.
A kiállítást P. Szabó Ernő nyitotta meg. A művészettörténész történelmi hivatkozások alapján azt latolgatta, hogy vajon miképpen lett április 1-jéből a „bolondok napja”, hozzátéve, hogy a kiállítás címe sokféle értelmezésre ad módot.

VAA 8362 copy
– A képzőművészet évezredeken át férfiközpontú volt, azaz az számított, ami nekünk tetszett, ami nekünk fontos volt. De az is lehet, hogy egyetlen nagy érzéki csalódás az egész, mert egészen másképpen volt, hiszen ki és mi a fontosabb, Zsuzsánna, aki ült a fürdőben, vagy a vének, akik nézték? El tudjuk képzelni az ellenkezőjét? – tette fel a kérdést P. Szabó Ernő, majd arról beszélt, hogy a kiállításon több olyan mű is szerepel, amely ezt a pajzán témát tárgyalja ilyen vagy olyan szemszögből, távolságból, finomsággal vagy kicsit keményebben fogalmazva. Vannak ilyen és olyan rések, amelyekbe alkatunkból, műveltségünkből következően akár ezt, akár azt beleképzelhetjük. S ha már a világban elöl járunk boldogtalanságban, képzelhetjük az ellenkezőjét is, hogy nincs rés a boldogságunkban... Az előttünk megnyíló rések újabb és újabb kellemes meglepetést tartogatnak, örömet és vidámságot. Ez a tárlat az utóbbira biztat bennünket.
Az április 10-ig látható kiállítás megnyitóján Dvorák Gábor pantomimművész humorral teli, nagy sikerű előadással működött közre.