Jó ütemben halad a PIK újjáépítése

Írta:  2013.08.29.
Nagy iramban épül a befejezéshez közeledő új kulturális központ.
Egyelőre munkavédelmi háló takarja a teljesen megújuló Pestszentimrei Közösségi Házat és a mellette lévő szolgáltatóépületet, de az állványzaton belül zajlik a munka: nagy iramban épül a befejezéshez közeledő új kulturális központ.

A kivitelezőnek ugyan jelentős akadályokkal kellett megküzdenie a BKV kiköltöztetésével kapcsolatban, és a régi épület elbontásakor, illetve az építési terület feltárásakor is felvetődtek kisebb-nagyobb problémák, de amint Péterszegi Imre projektmenedzser elmondta, a gondok ellenére tartható a fentiek miatt módosított ütemterv.
– Az udvar felújítását akadályozták még kisebb problémák, és az augusztusi eső is közbeszólt, mivel nem volt még teljesen befedve az épület, de sikerült úrrá lenni ezeken a dolgokon. A kivitelezővel együtt úgy gondoljuk, hogy reális a teljes projekt december 31-i zárása – mondta Péterszegi Imre. – Az őszi műszaki átadás-átvétel csúszik, de szeptember közepe után ez is megtörténhet.

Több lehetőség

A PIK felújítása sokkal többet jelent egy tatarozásnál, lévén hogy a régi jól ismert épületet – néhány főfal kivételével – gyakorlatilag teljesen lebontották, és a helyén egy új, modern, minden igényt kielégítő kulturális intézmény létesül. Pestszentimre központja tehát olyan új épületet kap, amelynek már a tervezésekor a korábbinál több funkcióval számoltak.
– Alapvetően minden régi funkcióját megtartja a közösségi ház, s a valamikori szolgáltatóházzal egybeépülve új helyiségekkel is bővül – mutatott rá Péterszegi Imre. – A belső tér átalakul, és jelentős változást jelent például az, hogy az előtérből egy függőfolyosós részen lehet majd átmenni a szolgáltatóházba. Ez a Vasút utca felől korábban csak egyszintes volt, most egy emelettel bővült, és még egy tetőtéri szint is létesült, ahova a tároló- és a gépészeti helyiségek kerülnek. Az OTP-fiók és a cukrászda fölötti szinten egy új nagy terem található. Ez az előadóterem alkalmas lesz nagyobb rendezvények lebonyolítására is, de egy mozgatható fallal ketté is lehet választani, így párhuzamosan több eseményt lehet tartani.

Bővíthető nézőtér

Az újjáépítés ellenére a PIK több helyisége is a régi helyén marad. Nem kell majd máshol keresnünk például a színháztermet sem. A jobb kihasználást segíti az is, hogy az új épület tágasabb lesz a réginél. Újdonság, hogy a Vasút utca felé eső régi, földszinti kis terem a jövőben nemcsak önmagában lesz használható, hanem össze lehet majd nyitni a színházteremmel.

– Ezzel a megoldással szükség esetén meg lehet nagyobbítani a nézőteret. A korábban ebben a kis teremben működő fitnesz- és konditerem egyébként a szolgáltatóház felső szintjén kap helyet – ismertette a projektmenedzser.
Az átépítés során a tervezők és a kivitelező is maximálisan figyelembe vették a leendő bérlők igényeit, az pedig ma már természetes, hogy a felújítás után az épület megközelítése akadálymentes lesz. Összességében tehát a régi művelődési házzal szemben az új PIK kívül-belül minden tekintetben meg fog felelni a kor igényeinek és követelményeinek.