A mi Üllői utunk

Írta:  Gönczöl András 2017.04.21.

Stílszerűen az Üllői útra néző Pavilongalériában rendezte meg a Tomory Lajos Múzeum a Pestszentlőrinc, Üllői út című kiállítást.

Az április 19-i megnyitóünnepségen ezekkel a szavakkal kezdte a köszöntőjét Ughy Attila:
– Budapest leghosszabb útját, a közel 18 kilométeres Üllői utat érthető érzelmi okokból több kerület is sajátjának tekinti. Ezzel mi is így vagyunk.

VAA 0442 copy
A polgármester a folytatásban az út történetéből adott ízelítőt. A lőrinci polgárok valamikori kedvelt sétateréről érezhető nosztalgiával mesélt. Ezt követően az iparosodás Üllői utat érintő változásai kerültek terítékre, kiemelve a téglagyár szerepét.
– A jelen nem az Üllői út legdicsőségesebb időszaka. Napjainkban az önkormányzat előtt nem állnak sorban a befektetők egy-egy jó üzlethelyiség megszerzésének reményében. Vannak, akik a parkolóhelyek, vannak, akik a gyalogos forgalom hiányára panaszkodnak. Gyakran mondjuk, hogy ha az Üllői út mesélni tudna... Hát, ez a kiállítás mesél főutunk múltjáról, jelenéről, elfeledtetvén napjaink problémáit. A mi főutunk számos új és meglepő információt tartogat. Ezen felfedező időutazáshoz kívánok sok meglepetést és jó szórakozást – fejezte be a köszöntőjét a polgármester.

VAA 0460 copy
A kiállítást megnyitó Jankovits Vera kerületi főépítész mondataiból az Üllői út és környéke ismert és kevésbé ismert épületeinek szeretete csengett ki. A főépítész a kiállítás innovatív, praktikus technikai megoldásait méltatta, azt ahogyan bemutatják az Üllői út és az arra merőleges utcák nevezetes épületeit.
A tárlat megszervezése és létrehozása Fodorné Nagy Veronika történész, muzeológus munkáját dicséri.
Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk, hogy a megnézésre érdemes kiállítás szeptemberig látható.

VAA 0438 copy