Milliós károkat okoztak a vandál rongálók

Írta:  2013.09.02.
Folyamatosan javítják a nyáron megrongált játszótereket, közterületi padokat a Városgazda Zrt. munkatársai.
Folyamatosan javítják a nyáron megrongált játszótereket, közterületi padokat a Városgazda Zrt. munkatársai. Az elmúlt három hónapban csaknem másfél millió forintos kárt okoztak vandál, felelőtlen egyének a kerület parkjaiban.

– Ezeket a szándékos rongálásokat és lopásokat nem szabad következmények nélkül hagyni – fogalmazott Lepsényi Tibor, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Műszaki és Városüzemeltetési Divíziójának igazgatója.
Az okozott károk széles palettán mozognak. Az Alacska-játszótéren a kerítés és a pad megrongálásán kívül ellopták a biztonságos gumiszőnyeget is. A Csontváry utcában, a Barcika téren, a Hargita téren és a Hősök terén randalírozó egyének a kerítésekben és a padokban tettek kárt.

Csaknem 1,5 millió forintba került eddig a vandalizmus

Alacska-játszótér: kerítés-, padrongálás, gumiszőnyeglopás 170 E Ft
Csontváry utcai dühöngő: kerítésrongálás 126 E Ft
Barcika tér: kerítés- és padrongálás 140 E Ft
Hargiita tér: kerítésrongálás 20 E Ft
Havanna-ltp. kerítésrongálás 85 E Ft
Hősök tere: kerítés-, pad- és kapurongálás 20 E Ft
Ipacsfa utca: facsemeték kitörése 110 E Ft
Kondor sétány: padok rongálása már a festés napján 24 E Ft
Kossuth tér: padok, virágágyások károsítása 10 E Ft
Nemes utca: padok rongálása 15 E Ft
Vásáros tér: dühöngő, padok, játszóeszközök többszöri rongálása 650 E Ft
Lakatos–Nefelejcs utca sarok: játszóeszközök rongálása 90 E Ft
Gyékény tér: rongálás 28 E Ft
 

– Az Ipacsfa utcában a facsemetéket sem kímélték, az okozott kár meghaladja a 100 ezer forintot. A nyár elején nagy visszhangja volt a Vásáros téri dühöngő megrongálásának, a helyreállítás költsége itt meghaladta a 600 ezer forintot – számolt be néhány kirívó esetről a divízióigazgató. – A károk jelentősek, és ha folytatódnak a rongálások, akkor az év végére több millió forintra rúghatnak a helyreállítási költségek.
Az egyre gyakoribb rongálás miatt a városüzemeltető cég olyan akciót szándékozik indítani, amelyben összefogásra szólítja fel a kerületi lakosokat, hogy közösen őrizzék meg ezeket a gyermekek által használt és közkedvelt játszótereket, játékokat.