Hátrányos helyzetű gyermekek nyaralhattak

Írta:  2013.09.02.
Másodszor szervezett alkotótábort hátrányos szociális helyzetű kerületi gyermekek számára az Idősekért-Fiatalokért Közalapítvány.
– Tavaly nyáron hagyományteremtő céllal rendeztük meg Balatonakaliban az első közalapítványi tábort – mondta Diráné Huszár Gertrúd, táborvezető, az alapítvány kuratóriumának titkára. A tapasztalatok és a visszajelzések azt mutatták, hogy nagy szükség van a fiatalok ilyen jellegű támogatására. A legtöbb táborozónak ez volt az egyetlen üdülési lehetősége. A diákok egy része nagyszülőknél, rokonoknál töltött néhány napot a vakációból, de a nehéz anyagi körülményeik miatt nyaralni sajnos nem volt módjuk. Ezért is fogadták a szülők az idén is nagy örömmel a közalapítvány által felkínált egyhetes nyaralási lehetőséget.

A tábori programban kézműves foglalkozás, kvízjáték, sport, rövid túra, vasútmodell-kiállítás megtekintése, falunapokon való részvétel, főzősarok, bográcsozás, kertészkedés, növények ültetése és gondozása szerepelt.
– A gyerekek szeretik a változatos programokat, így aktívan részt is vettek minden meghirdetett foglalkozáson – folytatta a titkár. – A gasztronómiai programokon minden táborlakó elsajátíthatta az alapvető ételkészítési technikákat. Az előre kinyomtatott receptekből együtt készítettek különféle ételeket a szabadban, amelyeket aztán ízlésesen megterített asztalnál jóízűen, közösen fogyasztottak el.
– Alapítványunk célul tűzte ki, hogy a nyári táboroztatást minden nyáron megvalósítsa, hiszen óriási igény van rá, és hatékony segítséget nyújt a rászorulóknak. A közalapítványnak e tevékenységért szóban és írásban is több szülő fejezte ki a köszönetét. Kerületünk értékes kincse a balatonakali diáktábor. Közös ügyünk, hogy az állagát megóvjuk, belső és külső tereit a lehetőségeinkhez mérten csinosítsuk, otthonosabbá tegyük. Ebből a megfontolásból szponzori segítséggel 120 egynyári virágpalántát és 5 futónövényt telepítettünk a gyerekekkel az udvari virágládákba. Ha a gyerekek tevőlegesen, mint alkotók vesznek részt a környezet szépítésében, akkor sokkal jobban odafigyelnek ők is annak megóvására. Jövő nyárra az alapítvány munkatársai a tábor udvarán lévő kerti bútorokat is a gyerekek segítségével készülnek lefesteni.