Arany Jánosról tanítottak a színészek

Írta:  P.A. 2017.05.08.

Milyenek lehetnek Arany János balladáii színpadon? A Nevesincs Színház megmutatta.

A 200 éve, 1817. március 2-án született Arany Jánosra emlékezett a Nevesincs Színház „Az életet már megjártam” című előadása május 5-én, a Kondor Béla Közösségi Házban. A költő több ismert lírai, illetve elbeszélő költeményének részlete is elhangzott, a művészek a prózai szöveget olykor dalban adták elő.
A XVIII. kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló kulturális programsorozat felső tagozatos diákoknak szóló előadása során az egyes művek között azok keletkezéséről, illetve Arany János életéről is több érdekességet megtudhattak a nézőtéren helyet foglaló iskolások.

VAA 6706 copy

A társulat a közösségi házban március 24-én már előadta a Toldi ballada színpadi változatát, amiből némi műelemzéssel kiegészítve a május 5-i emlékműsorban is elhangzott néhány részlet.
Arany János életútjának elmesélése közben a hatalmas erejű Toldi Miklós mellett a nézőtéren ülő gyerekek gondolatban a Rab gólya szegett szárnyú madarával is találkozhattak, és megismerkedhettek János pap országával.
Az 1992-ben alakult Nevesincs Színház magyar irodalmi műveket és történelmi eseményekről szóló darabokat is felölelő repertoárja évtizedek óta az iskolai irodalom- és történelemoktatás szemléltetőeszköze. Az előadások célja az, hogy színházi élményt nyújtson a gyerekeknek, illetve kézzelfoghatóbbá tegye a sokszor száraznak tűnő iskolai tananyagot.

VAA 6712 copy
Az önkormányzat által támogatott, óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló színházi előadássorozat záró programja május 26-án lesz a Kondor Béla Közösségi Házban. A Cakkumpakli Színház Boldog pillangó című bábelőadását 10 órakor az óvodások, 15 órakor pedig az általános iskolák alsó tagozatos tanulói tekinthetik meg.