Pályák a jelennek és a jövőnek

Írta:  Róth Ferenc 2017.05.03.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elindította a Budapesti Pályafejlesztési Programot, amelynek első együttműködési megállapodását az elmúlt hét csütörtökén a kerületi önkormányzattal írta alá.


A szerződés aláírását követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a program révén várhatóan minden kerületben épül, vagy újul meg pálya a fővárosban. A tulajdonosoknak tízszázalékos önrészt kell vállalni, továbbá biztosítani a terület előkészítését.

VAA 6058 copy
Az 1950-es években 273 futballpálya volt Budapesten, ez a szám azonban 2011-re mintegy százra csökkent, pedig a regisztrált játékosok közel egynegyede fővárosi.
-A hitelesített nagypályáknak mindössze hat százaléka van Budapesten, miközben az igazolt labdarúgó 24 százaléka fővárosi, azaz itt a legkisebb az egy főre jutó pályák száma - mondta Gundel Takács Gábor, az MLSZ budapesti igazgatóságának társadalmi elnöke, aki hozzátette: ha a gyerekeknek nincs megfelelő sportolási lehetősége, könnyedén találnak más, nem mindig hasznos elfoglaltságot.

VAA 6044 copy
A program első lépéseként három pálya újul meg a kerületben, a közeljövőben pedig újabb megállapodások aláírása várható a kerületek önkormányzataival.
Az ünnepélyes aláírás után a Vilmos Endre Sportcentrumban folytatódott a tájékoztató. Ott, azon a sporttelepen, ahol a program keretében felújítják az élőfüves pályát illetve egy műfüveset is kialakítanak, világítással. A Gerely utcai sporttelepen megújul az élőfüves nagypálya és négy öltözővel bővül, a Deák Ferenc „Bamba” Sportcentrumban pedig szintén öltözőket építenek a meglévő pályák mellé.
VAA 6104 copy
-Végre, visszakapja régi rangját, fényét a pálya. Büszke vagyok rá, s várom, hogy ismét gyerekzsivajtól és labdapattogástól legyen hangos a sporttelep – mondta személyes hangú beszédében Ughy Attila polgármester, aki maga is sokat és sokszor focizott az egykori MALÉV-pályán.
Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat mintegy 150 millió forinttal járul hozzá a három sporttelep felújításához.
-Szükség van az új pályákra, mert a kerületben hat amatőr egyesület működik korosztályos csapatokkal, a sportág utánpótlásával – tette hozzá az alpolgármester.

VAA 6080 copy