Szemléztek a Havannán

Írta:  2013.09.09.
Az URBACT programhoz kapcsolódóan tartottak bejárást a Havanna lakótelepen.
Többek között a lakótelep megítélésének javítására, a társasházi közösségek együttműködésére és építészeti megoldásokra kerestek válaszokat az URBACT program keretében zajló RE-Block projekt résztvevői szeptember elején, a Havanna lakótelepen tartott helyszíni szemlén.

A programban német, spanyol, görög, román, brit, litván, svéd és olasz városok szakemberei működnek együtt a XVIII. kerületi önkormányzattal. A Havanna lakótelepen mintegy 6300 lakásban közel 16 ezren élnek. Az ehhez hasonló, soklakásos, panel lakótelepek problémái Európa-szerte azonosak. Az épületek és környezetük elhasználódása, rongálása mellett az ilyen helyeken élők szociális helyzete, az elszegényedés, a munkanélküliség is valamennyi országban azonos gondokat okoz.

A szeptember 5-6-án rendezett helyszíni szemlén a résztvevők előadásokon és a közös körséták során tájékozódtak a Havanna lakótelep helyzetéről, ellátottságáról, a közlekedési lehetőségekről, az oktatási, illetve gyermekgondozási intézmények munkájáról, törekvéseiről. Szó volt a közbiztonság helyzetéről, illetve a kulturális lehetőségekről is.
- Építészetben, szociológiában jártas szakemberek érkeztek a partnervárosokból. A Havanna lakótelepen látottakat összevetették az otthoni tapasztalataikkal és az így felvetődő kérdéseket, megoldási javaslatokat, ötleteket vitattuk meg ebben a két napban – mondta Csomó Tamás alpolgármester.
A RE-Block projektben résztvevő lakótelepeken elsődleges szempont az elszegényedés elleni küzdelem, a társadalmi összetartozás erősítése, illetőleg az élhetőbb, zöldebb környezet létrehozása.

- A helyszíni szemle célja volt az is, hogy jobban körülhatároljuk, pontosítsuk a problémákat és ki tudjunk jelölni valamilyen irányt, amerre elindulva a későbbi uniós fejlesztési lehetőségeket a lehető legjobban ki tudjuk majd használni – tette hozzá Csomó Tamás.