Bajor vendégek a kerületben

Írta:  Gönczöl András 2017.05.15.

Bajor cserediákokat látott vendégül a kerület.

A Piros iskolát, vagyis a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskolát és a bajorországi Marktoberdorf kisváros általános iskoláját egy huszonhét éve tartó baráti partnerkapcsolat köti össze. Ennek a kapcsolatnak egyik, talán legkedveltebb mozzanata a diákcsere.

VAA 7538 copy

A csereprogram német és magyar résztvevőit, szervezőit fogadáson köszöntötte Galgóczy Zoltán a polgármesteri hivatal tanácstermében május 8-án.
Az oktatásért felelős alpolgármester átfogó ország- és kerületismereti tájékoztatóval szolgált. Mondataiban kitért a több mint ezer évre visszanyúló bajor–magyar kapcsolatokra, kiemelve, hogy azok mindig a kölcsönös tiszteleten, barátságon alapultak. Szót ejtett az önkormányzat munkájáról, a helyi kulturális életről, a sportról, a testnevelésről is. A bajor sört, a BMW-t és a Bayern München csapatát dicsérő szavait tapssal jutalmazták a marktoberdorfi vendégek. Galgóczy Zoltán jó hangulatú, élménydús és barátságot elmélyítő napokat kívánva búcsúzott tőlük.

VAA 7493 copy
A Piros iskola tanulóinak, kísérő tanárainak programokban gazdag bajorországi vendégeskedése április 29-től május 6-ig tartott, majd a német diákokkal és a kísérőikkel együtt buszra pattanva kiadták a jelszót: Irány Pestszentlőrinc!
A német diákok május 6-tól 13-ig élvezhették a lőrinci iskola, illetve a szállásadó családok vendégszeretetét, és színes, tartalmas budapesti és kerületi programokon vehettek részt. Utaztak a gyermekvasúton, metrótúrát tettek, és ellátogattak a Tropicariumba. Az utóbbi két programnál elvárás volt a csapatokba rendeződés és egyes feladatok közös megoldása. Ezenfelül volt kreatív városnézés, barátságos foci- és röplabdamérkőzés is.
A szombati hazautazást megelőző délutánon svábkifli-sütés és – elvitelre – csalamádékészítés volt a program, s az együtt töltött hetet műsor és gazdag büfé tette még emlékezetesebbé.