Weöres Sándor emlékére

Írta:  2013.09.30.
Ünnep címmel adott dalestet a Poézis Együttes a száz éve született Weöres Sándor költő tiszteletére szeptember 29-én a Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség Élő kövek templomában.
– Weöres Sándor születésének centenáriuma alkalmából a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium meg a Pestszentlőrinci Evangélikus Gyülekezet együtt rendezte az emlékkoncertet – mondta Kalina Katalin, a Sztehlo intézményvezetője. – Az ünnepi hangversenyt a Poézis Együttes adta, amelynek vezetője Kákay István, az evangélikus egyház országos irodaigazgatója.

A 33 éves Poézis Együttes a rendezvényen Kákay István 33 Weöres-dalát adta elő, a díszvendég Kenyeres Zoltán professor emeritus pedig bemutatta és dedikálta Weöres Sándor című könyvét a pestszentlőrinci evangélikus templomban.
– A Nyugat harmadik nemzedékével foglakozom már fiatal korom óta – mondta Kenyeres Zoltán. – A legújabb kötetem témájául Weöres Sándor munkásságát választottam. Zseniális költő volt, az egyik legnagyobb a magyar irodalomban.
A könyvemben végighaladok Weöres költői pályáján, és kötetről kötetre igyekszem eligazítani az olvasót, mert nemcsak gyermekversei, hanem például rendkívül komoly, nehezen értelmezhető filozófiai költeményei is vannak. Kedvenc korszakom az 1960-as évek, a Tűzkút és a Merülő Saturnus című kötet.
Nincs még egy költő, akinek annyi versét ismerné az ország lakossága, mint Weöres Sándornak, de sokszor nem is tudják, hogy az az ő költeménye…