X. Brassó-néptáncgála

Írta:  Gönczöl András 2017.05.22.

Kopogtak a csizmák, libbentek a szoknyák, szólt az ének a tizedik Brassó-gálán, amelynek a Rózsa Művelődési Ház adott otthont május 13-án.

A Brassó Utcai Általános Iskola jubileumi, tizedik néptáncgálája Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntőjével indult. Kodály Zoltán kultúráról mondott szavait osztotta meg a nagyszámú hallgatósággal:
– A kultúra annyi, mint tanulás, megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszteni könnyű. A Brassó iskola élen jár a néptánc, a népzene ápolásában, s ez az előadás élő bizonyítéka annak, hogy az öröklődésről is gondoskodnak.

VAA 8629 copy
A négy korosztályra bontott gálaműsoron az első osztályos Aprók, a másodikos–harmadikos Csillegők, a negyedik–hatodikos Boricák és a már kamaszkorú Derenkák illusztrálták a tehetségüket. A két felvonásos előadás során tizenhat produkciót mutattak be Simonné Házman Terézia vezetésével, aki egyben a koreográfiákat is készítette Simon Lilla, Tóth Alma és Laczkó Zsombor közreműködésével.
A néptánc- és népzene-válogatásból a teljesség igénye nélkül emeljük ki a rábaközi, a kalocsai, a somogyi, a dél-alföldi és a szilágysági dalokat, táncokat. A maratoni hosszúságú előadás közös táncprodukcióval zárult, és a frissen, pattogósan táncolókon még foltokban sem mutatkoztak a fáradtság legapróbb jelei sem. A zenei kíséretről a Naszály zenekar gondoskodott.